EL Kaide IŞİD'i sildi, El Nusra kaldı

EL Kaide IŞİD'i sildi, El Nusra kaldı

El Kaide'nin lideri Ayman El Zewahiri, Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) iki ayrı örgüt olarak bölünmesi talimatını verdi. Zewahiri, El Kaide'nin Suriye'deki tek kolunun El Nusra Cephesi olduğunu açıkladı.

El Kaide lideri Ayman El Zewahiri,  El Cezire televizyonunda bugün yayınlanan açıklamasında "Irak ve Şam İslam Devleti ortadan kaldırılacak, Irak İslam Devleti (İSİ) operasyonel kalacak" dedi.

El Nusra Cephesi'nin El Kaide'nin Suriye kolu olduğunu belirten Zewahiri, Irak El Kaidesi'nin şefi Ebu Bekir El Bagdadi'nin "kendilerinin onayını almadan veya kendilerini haberdar etmeden IŞİD'i kurmasının hata olduğunu" söyledi.  Zewahiri, diğer taraftan El Nusra'nın şefi Ebu Muhammed El Culani'nin "kendilerinin onayı olmadan ve haberdar etmeden IŞİD'i reddetmesinin de hata olduğunu" sözlerine ekledi.

El Kaide lideri İSİ'nin etki alanının Irak ile sınırlı olacağını belirtirken,  El Nusra Cephesi'nin ise "genel komutanlıkla ilişki içinde El Kaide'nin bağımsız bir kolu" olduğunu ifade etti.  Zewahiri, gerekli ve mümkün olduğunda her iki örgütün birbirine yardım etmesi talimatını verdi.

Zewahiri'nin açıklaması IŞİD ile El Nusra arasındaki çelişkileri de ortaya koyarken,bu açıklama El Kaideli güçlerin YPG karşısında son haftalarda üst üste aldığı yenilgilerden sonrasına denk geldi.

Türkiye'nin de desteğini alan El Kaideli gruplar özellikle siviller ve Suriye muhalefetindeki gruplara karşı işledikleri ağır suçlardan dolayı yoğun tepki görüyor.  

El Kaideli güçlerin işlediği suçlar konusunda Zewahiri, "diğer Müslümanlara karşı izin alınmadan yapılan saldırılara" tepki gösterdi.  Zewahiri, "tüm mücahitler, yetkili bir mahkemenin kararı dışındaki hallerde Müslümanlara saygı göstermeli" dedi. Zewahiri'nin açıklamasında insanlık suçu olarak tanımlanan sivillere yönelik saldırılar karşısında neden bugüne kadar sessiz kalındığının yanıtı yer almadı.