Erdoğan'ın 'siyonizm' açıklamasına uluslararası tepki

Erdoğan'ın 'siyonizm' açıklamasına uluslararası tepki

Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyonizmi insanlığa karşı suç olarak tanımlamasına BM ve İsrail'den sonra Ankara'da temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de tepki gösterdi. Kerry,  bu konuda Erdoğan ile aynı fikirde olmadıklarını söyledi.

Erdoğan çarşamba günü BM'nin Viyana'daki 5. Medeniyetler İttifakı Forumu'ndaki konuşmasında, ''Tıpkı siyonizm gibi, tıpkı antisemitizm gibi, tıpkı faşizm gibi İslamofobiyanın da bir insanlık suçu olarak görülmesi kaçınılmaz hal almıştır'' dedi.

Bu açıklama bugün Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile ABD'li mevkidaşı John Kerry'nin yaptığı ortak basın toplantısında da gündeme geldi. Bir gazetesinin Erdoğan'ın açıklamasını hatırlatması üzerine John Kerry, " Bu konuşmayı doğrudan sayın Dışişleri Bakanı ile görüştüm sayın başbakan ile yapacağım görüşmede de gündeme getireceğim" dedi.  Kerry, "Bu konuyla ilgili Beyaz Saray’dan bir açıklama yapıldı, aynı fikirde değiliz" derken, "Bu itiraz edilebilir bir söylem. Türkiye ve İsrail ikisi de ABD’nin hayati müttefiklerinden" ifadelerini kullandı.

Aynı gazetecinin Türkiye'nin İsrail'e karşı tutumuna ilişkin sorusu üzerine Davutoğlu "Biz hiçbir zaman bir ülke ya da millete karşı düşmanca açıklamada bulunmadık" iddiasında bulundu. Davutoğlu, "Ama açık denizlerde 9 sivil vatandaşımızı hunharca katleden İsrail’in tutumuna düşmanca denebilir. Bütün buna rağmen biz İsrail’e bu tutumu düzeltme imkanı verdik" diye ekledi.

Erdoğan'ın BM'nin Viyana'daki 5. Medeniyetler İttifakı Forumu'ndaki konuşması sırasında da tepkiler dile getirildi. BM Genel Sekreteri'nin bir sözcüsü, "Eğer siyonizme ilişkin bu yorumlar doğru çevrildiyse, o zaman bu sadece yanlış değil aynı zamanda medeniyetler ittifakının üzerine kurulu olduğu ilkelere de terstir" dedi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise " “Bu karanlık ifade ve yalan yorumların geçmişte kaldığını düşünüyoruz” şeklinde açıklamayı kınadı.  İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yigal Palmor da  “cehaleti yansıtan boş sözler” ifadelerini kullanırken,  ABD'de Beyaz Saray'ın Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Tommy Vietor "Başbakan Erdoğan'ın siyonizmi insanlığa karşı işlenmiş bir suç kategorisinde sınıflandırmasını reddediyoruz. Bu saldırgan ve yanlış bir tanım" açıklamasında bulundu.