Ermenistan, ABD ile ortak askeri tatbikat yapacak

Dağlık Karabağ işgali nedeniyle Rusya ile gerilim yaşayan Ermenistan, önümüzdeki hafta ABD ile ortak askeri tatbikat yapacaklarını bildirdi.

Ermenistan, Moskova’yı Dağlık Karabağ’da görevlerini yerine getirmemek ve Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’a tedarik sağlayan stratejik önemdeki bir yolu kapatmasına izin vermekle suçluyor.

Ermenistan Savunma Bakanlığı, ABD ile ortak "Eagle Partner 2023" isimli askeri tatbikatın 11-20 Eylül tarihleri ​​arasında Zar eğitim merkezinde gerçekleştirileceğini duyurdu. Tatbikatlara, Amerikan ve Ermeni “barışı koruma kuvvetleri” katılacak.

Bu duyuru, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın Rusya'yı "Laçin Koridoru'nun kontrolünü sürdürememek veya bunu yapmakta isteksiz olmakla" suçlamasından birkaç gün sonrasına denk geldi.  

Ermenistan ile Dağlık Karabağ'ı birbirine bağlayan bu kara yolu, Azerbaycan ile savaşın sona erdiği 2020 yılından bu yana teorik olarak Rus barış gücünün güvencesi altında bulunuyor. Ancak aylardır fiilen Azerbaycan tarafından engelleniyor. İnsan hakları örgütleri bu engellemenin Dağlık Karabağ’da insani krize neden olduğu tepkisinde bulunuyor.

Rusya ise Paşinyan'ın sözlerini şiddetle eleştirirken, ortak askeri tatbikata ilişkin de endişelerini ifade etti.  Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü Dmitri Peskov, "Elbette bu dikkatli olmayı gerektiriyor" dedi ve ekledi "Durumu derinlemesine analiz edeceğiz ve izleyeceğiz".

Moskova'nın Kafkasya'daki geleneksel müttefiki olan Ermenistan’ı Rusya’yı suçlayan açıklamasının yanısıra, bir yenilik daha yaşandı. Paşinyan’ın eşi Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'in eşinin insani konularla ilgili düzenlediği bir toplantıya katılmak üzere Kiev’e gitti.

Kafkasya'daki bu iki eski Sovyet cumhuriyeti, Dağlık Karabağ bölgesinin kontrolü için otuz yılı aşkın bir süredir çatışma halinde. Türk devletinin desteğindeki Azerbaycan ile Ermenistan, 2020 yılında Dağlık Karabağ’ın kontrolü için kısa süreli bir savaşa tutuştu. Azerbaycan bu savaşta birçok bölgeyi işgal etti. Rusya’nın arabuluculuğu taraflar arasında ateşkes sağlansa da sınır hattında çatışmalar sıklıkla yaşanmaya devam etti. AB ve ABD de dahil olmak üzere şimdiye kadarki arabuluculuk girişimleri de başarısız oldu.