Ermenistan'da Sarkisyan yeniden Cumhurbaşkanı seçildi

Ermenistan'da Sarkisyan yeniden Cumhurbaşkanı seçildi

Ermenistan'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Serj Sarkisyan, net bir farkla yeniden seçildi. Rakibi  Raffi Hovannisyan, seçimlere hile karıştığı tepkisinde bulunarak, esas galibin kendisi olduğunu söyledi.  

Merkezi Seçim Komisyonu'nun yayınladığı tam sonuçlara göre Serj Sarkisyan, oyların yüzde 58,64'ünü alırken, rakibi eski Dışişleri Bakanı Raffi Hovannisyan yüzde 36,75 oranında oy aldı. Komisyona göre seçime katılım oranı yüzde 60 olarak sandıklara yansıdı.

Sarkisyan'ın Cumhuriyetçi Parti'sinin sözcüsü Edouard Charmazanov, "Bu bağımsız Ermenistan tarihinin en iyi seçimleri oldu. Bu, demokratik süreçlerin dönülmez olduğunu gösteriyor" dedi.

Raffi Hovannisyan ise bu ilk sonuçlara itiraz ederek, gerçek galibin kendisini olduğunu  belirtti ve Sarkisyan'ı "yenilgisini" kabul etmeye çağırdı.

Havonnisyan, "Serj Sarkisyan, halkın zaferini tanıyan ilk Ermenistan Cumhurbaşkanı olmalı" dedi. Havonnisyan'ın sözcüsü Hovser Hurşudiyan, yoğun hilelerin damgasını vurduğu "utanç verici bir seçim" olduğunu savunarak, eyleme çağırdı. Muhalefet, seçimlere yoğun bir şekilde "gözdağı" ve "oy satın alma" gibi yöntemlere başvurulduğunu savunuyor.

Polis ise bu suçlamaları reddediyor. Seçimleri 600'ü aşkın uluslararası gözlemci izledi.  Gözlemcilerin de Salı günü, bir bilanço yayınlamaları bekleniyor.

131 sandalyeli parlamentoda 48 sandalyesi olan üç muhalefet grubu seçimlere katılmayı reddetti. Ancak hiçbiri seçimlere aday göstermedi.

2008'de Serj Sarkisyan'ın kazandığı seçimlerin ardından çatışmalar yaşanmıştı. Polisin müdahaleleri ile başlayan çatışmalarda 10 kişi hayatını kaybetmişti.

3 milyon nüfuslu Ermenistan, komşuları gibi hidrokarbür kaynaklarına sahip değil. Kafkasya'daki bu eski Sovyet Cumhuriyeti'ndeki cumhurbaşkanlığı seçimleri, ülkenin demokrasisi için bir test olarak değerlendiriliyor.