Ermenistan’da siyasi kriz: Erken seçim 9 Aralık’ta

Ermenistan’da Nisan ayından bu yana devam eden hükümet krizinde çözüm, Perşembe günü parlamentonun feshiyle şimdilik erken seçimlerin yapılacağı Aralık ayına ertelendi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşiniyan’ın geçtiğimiz ay istifası ardından Parlamento’nun yeni bir başbakan seçememesi nedeniyle erken seçim kararı alındı.

Anayasa gereği Paşinyan’ın ardından iki kez yapılan oylamada başbakanın belirlenememesi nedeniyle parlamento feshedilmişti.

ERKEN SEÇİMLER 9 ARALIK’TA

Anayasaya göre 30 gün ile 45 gün arasında bir sürede yeni genel seçimlerin yapılması gerekirken, yeni seçim tarihi olarak 9 Aralık günü belirlendi.

Erken seçim tarihine ilişkin karar, Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan tarafından yayınlandı.

Parlamentonun feshini talep eden ve geçici olarak görevde olan Başbakan Nikol Paşiniyan da, erken seçimlere ilişkin kutlama mesajı yayınladı.

Paşiniyan, erken seçimler ile aylardır süren krizin sonlandırılmasını umuyor.

HALK HAREKETİNİN ÖNDERİ BAŞBAKAN OLDU AMA ÇOĞUNLUĞU YOKTU

2008 yılından bu yana cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Serj Sarkisyan’ın başbakanlık görevine getirilmesine karşı muhalefet girişiminin önde gelen ismi olan gazeteci Nikol Paşiniyan, 22 Nisan’da başlayan gösteriler sonrasında öne çıkmıştı. Krizin aşılması için başbakanlık görevine getirilen Paşiniyan, 1 Mayıs’taki parlamento oylamasında güvenoyu alamamış ve 8 Mayıs’ta ikinci oylamada seçilebilmişti.

Paşiniyan’ın yönetimini güçlendirebilmesi için halen Serj Sarkisyan’ın üyesi olduğu Cumhuriyetçi Parti’nin çoğunlukta olduğu parlamentoda güçlü bir temsiliyet sağlaması gerekiyordu. Paşiniyan’ın partisi Sivil Sözleşme’nin erken seçimlerin favorisi olduğu bildiriliyor.

Halen parlamentoda çoğunluğu elinde bulunduran eski Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın başında olduğu Cumhuriyetçi Parti, Ekim ayı başında erken seçimleri zorlaştırmayı amaçlayan yasa tasarılarını oylamalardan geçirmişti. Ancak bu girişimler sonrasında 16 Ekim’de Nikol Paşiniyan’dan istifa hamlesi gelmişti.

Cumhuriyetçi Parti, seçimlerin yapılsa bile, en erken Mayıs 2019’da yapılmasından yana tutum belirlemişti.