Esad’ın geleceği tartışılıyor

Esad’ın geleceği tartışılıyor

Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf Beşar, Suriye Devlet Başkanı Başar el Esad’a Suriye’nin geleceğinde rol alma fırsatı tanımayacakları açıklaması ardından,  Esad’ın geleceğine ilişkin tartışmaları yeniden başlattı.

Marie Harf Perşembe günü Washington’da yaptığı açıklamada, Cenevre’de ikinci kez düzenlenmesi planlanan Suriye barış konferansında oluşturulacak siyasi geçiş süreci planının, geçen yıl Haziran ayında düzenlenen birinci konferansın bildirisini temel alacağını söyledi.

Harf, Cenevre-1 konferansındaki bildiride Suriye’de oluşturulacak geçiş hükümetinin “ortak görüşbirliği” temeline oturtulmasının şartı bulunduğunu hatırlatırken, bundan dolayı bu temel üzerinde Suriye muhalefetinin Esad’a Suriye’nin geleceğinde rol alma fırsatı tanımayacaklarını söyledi.

Beşar Esad’ın tüm meşruluğunu çok açık bir şekilde yitirdiğini söyleyen Harf, Cenevre-2 Konferansı’nda hem Esad rejimini, hem de muhalefeti temsil edecek heyetler olacağını sözlerine ekledi.   

Amerikan Dişişleri Bakanlığı'nın açıklamasından sonra Rusya’dan da açıklamalar geldi. İlk açıklamayı Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov yaptı. Bogdanov, Suriye’nin başına kim geçerse geçsin, halkın güvenini kazandıysa Rusya’nın kabul edeceğini söyledi.

Rusya dahil uluslararası toplumun önündeki görevinin Suriye diyalogu için elverişli koşullar yaratmak olduğunu ifade eden Bogdanov, çatışan tarafların en kısa zamanda müzakere sürecini başlatması için bazı bölgesel oyuncuların “en azından buna engel olmaması” gerektiğini belirtti. Rus diplomat, “Maalesef şu anda engelliyorlar” dedi.

Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev ise, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ülkenin ve kendi geleceği konusuna netlik kazandırmadan ve garanti almadan iktidardan vazgeçmeyeceğini söyledi.

Reuters haber ajansına demeç veren Medvedev, Esad’dan müzakerelerden çekilmeyi talep etmenin imkansız olduğunu belirtti. Rus Başbakan, Suriye’de çözüm süreci için, “Çok zor bir süreç ve hem muhalefet liderleri hem de elbette Suriye hükümeti olmak üzere herkesin tavizlerde bulunması gerekiyor” diye konuştu.