Euro bölgesinde işsizlerin sayısı 18.2 milyona çıktı

Euro bölgesinde işsizlerin sayısı 18.2 milyona çıktı

Borç krizi ile boðuşan Euro bölgesinde işsizlerin sayısı yükselmeye devam ediyor. Aðustos ayında işsizlerin sayısı 18.2 milyona yükseldi.

Avrupa Birliði (AB) Ýstatistikler ajansı Eurostat, AB ile Euro bölgesinde aðustos ayı işsizlik oranlarını açıkladı. Buna göre Euro bölgesinde işsizlerin sayısı 34 bin artarak 18.2 milyona yükseldi. Ancak Temmuz ayındaki işsizlik oranlarının revize edilmesi ile rekor düzey olan yüzdelik oranı (11.4) aynı kaldı.

En yüksek işsizlik oranı, beklendiði üzere Ýspanya’da gerçekleşti. Ýspanya yüzde 25.1 ile başı çekerken, Avusturya yüzde 4.5 ile işsizliðin en düşük olduðu ülke konumunu korudu.

AB ve Euro bölgesinin ekonomi devi Almanya’da ise işsizlerin oranı yüzde 5.5 olarak açıklandı.

Kemer sıkma politikalarına karşı grev ve eylemlerin başını çeken gençler arasındaki işsizlik oranı birçok ülkeyi kaygılandırmaya devam ediyor. Euro bölgesinde 25 yaş altı gençlerde işsizlik oranı yüzde 22.8’i bulurken, Ýspanya’da yüzde 52.9’a yükseldi. Sonuncusu temmuz ayına ait Yunanistan’daki işsizlik oranı da bu ülkedeki her iki gençten birinin işsiz olduðunu göstermektedir.

Küresel finans krizi ile ardından gelişen Euro borç krizi sonucu bütçe açıkları dibe vuran Yunanistan ile Ýspanya, söz konusu açıklarını kapatmak için büyük kısıtlamalara gidecek olması, işsizlik sorununun kısa vadede her iki ülkede daha da artmasını beraberinde getirmesi bekleniyor.

AB genelindeki işsizlik oranı ise 49 bin artışla 25.5 milyona (yüzde 10.5) yükseldi. Geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldıðında işsizlik oranın 20 üye ülkede artarken, 6 ülkede düştü, Ýngiltere’de aynı düzeyde kaldı.