FARC mal varlıklarını halka verilmek üzere BM’ye sundu

Kolombiya’da barış süreci kapsamında silahlarını BM’ye teslim eden FARC gerillaları, ellerinde olan tüm mal varlıklarını da yetkili misyona sundu.

Kolombiya Devrimci Silahlı Birlikleri (FARC) adına açıklama yapan Pastor Alape, barış sürecinin öngörüldüğü gibi yürütülmesi için üzerlerine düşeni yaptıklarını söyledi. Alape, 15 Ağustos’ta biten Birleşmiş Milletler (BM) misyonuna silahları teslim etme sürecinin ardından örgütün maddi varlıklarının envanterinin de sunulduğunu kaydetti.

FARC’ın BM’ye sunduğu ve iç savaşta örgütün sorumluluğu olan olaylarda zarar gören aileler için kullanılacak mali varlıklarının toplamının 1 milyor peso (325 milyon dolar) civarında olduğu belirtildi. Bu miktar ek olarak FARC’ın 267 kilo civarında altın beyan ettiği bilgisi de verildi.

FARC’ın barış sürecinde kullanılması için beyan ettiği mal varlıkları arasında emlaklar, motorlu taşıtlar, canlı hayvanlar, silah ve altının bulunduğu öğrenildi.

Öte yandan Kolombiya Genel Savcısı Nestor Martinez, gerillaların sunduğu mal varlıklarına dair envanterin ‘eksik’ olduğunu savundu. Ancak FARC adına açıklamayı yapan Pastor Alabe, hem BM’yle hem de barış anlaşmasını imzaladıkları Kolombiya hükümetiyle işbirliğine saygılı olduklarının altını çizdi.

Alabe, genel savcının barış anlaşmasının uygulanmasını engellemek istediği suçlamasında da bulundu.

1964 yılındaki köylü isyanı sonrasında başlayan ve FARC dahil 30’a yakın grubun dahil olduğu iç savaşta 260 bin kişi hayatını kaybetmiş, 60 bin kişi de kaybolmuştu. FARC ile Devlet Başkanı Juan Manuel Santos hükümeti arasındaki barış anlaşması geçtiğimiz yılın Kasım ayında imzalanırken, Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) adlı diğer silahlı grupla müzakereler halen devam ediyor.

FARC’ın askeri gücünün 7 bin civarında olduğu tespit edilirken, müzakereleri sürdüren diğer sol gerilla hareketi ELN’nin 1500 kadar gerilla gücünün olduğu tahmin ediliyor.