Filistin bayrağı BM’de dalgalanacak

Filistin, uluslararası alanda tanınma noktasında sembolik bir aşama daha kaydetti. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yapılan oylamada, Filistin bayrağının BM Genel Merkezi ile bürolarında dalgalanması kabul edildi.

Genel Kurul’da yapılan oylamada, sadece Filistin ve Vatikan’ın sahip olduğu gözlemci statüsündeki ülkelerin bayraklarının dalgalanmasına onay verildi. Yapılan oylamada 119 ülke temsilcisi ilgili tasarıya ‘evet’ oyu verirken, 8 ülke ‘hayır’ oyu kullandı. 45 ülke ise çekimser kaldı.

Tasarıya İsrail ve ABD karşı çıkarken, Fransa ve İsveç gibi bazı Avrupa ülkeleri ‘evet’ oyu kullandı. Almanya, Avusturya, Finlandiya, Hollanda ve Kıbrıs ise çekimser kaldılar.

Genel Kurul’da konuşan Fransa Büyükelçisi, Filistin bayrağının BM binasında dalgalanmasına ilişkin olarak, “bu bayrak güçlü bir sembol; İsrail’in Batı Şeria’da illegal yerleşim inşasına devam ettiği ve barış müzakerelerinin donduğu bir dönemde bir ‘umut ışığı’ olmuştur” diye konuştu.

Oylamada ‘hayır’ oyu kullanan ABD Büyükelçisi Samantha Power, Filistin bayrağının BM’de dalgalanmasının müzakerelerin yerini almayacağını ve ‘barışın taraflarını birbirlerine yaklaştırmayacağını’ savundu. İsrail büyükelçisi ise, “hiçbir oy ‘sembolik ve anlamsız bir jesti bir devlete dönüştürmez” yorumunu yaptı.

Tasarının kabul edilmesiyle birlikte BM’nin Filistin bayrağını asmak için 20 günü bulunuyor. Filistinliler ise, bayraklarının Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın 30 Eylül’de Genel Kurul’da yapacağı konuşmadan önce asılmasını ümit ediyorlar.