Filistinli açlık grevi eylemcisi serbest bırakılacak

Filistinli açlık grevi eylemcisi serbest bırakılacak

Yaklaşık üç yıldan bu yana hakkında hiçbir suçlama yapılmadan cezaevinde tutulan Filistinli açlık grevi eylemcisi Mahmud Sarsak’ın serbest bırakacaðı açıklandı. Haber üç aydan bu yana açlık grevinde bulunan ve ölüm sınırına geldiði bildirilen Sarsak’ın ailesi ve yakınları arasında büyük sevinç yarattı.

Hakkında herhangi somut bir suçluma bulunmaksızın 2009 yılının Temmuz ayında Ýsrail polisi tarafından gözaltına alınan, ardında da cezaevine gönderilen Filistinli futbolcu Mahmud Sarsak'ın 10 Temmuz'da salıverileceði açıklandı.

Sarsak'ın serbest bırakılması karşılıðında üç ay önce başladıðı açlık grevine son vereceði belirtildi.

Erken tahliye konusunda Ýsrailli yetkililerle anlaşmaya vardıklarını kaydeden Sarsak'ın avukatı Muhammed Cabarin, Fransız haber ajansı AFP'ye yaptıðı açıklamada, müvekkilinin öncelikle tedavisi için sivil bir hastaneye nakledileceðini, 10 Temmuz'da da Gazze'ye gideceðini söyledi.

Sarsak, oynayacaðı bir futbol maçı için Batı Şeria’ya giderken Gazze – Ýsrail sınırında herhangi bir gerekçe gösterilmeden gözaltına alınmıştı. Sarsak'ın Ýslamî Cihad örgütüyle ilişkili olduðu iddia edilse de yetkililerin elinde bu iddiayı destekleyecek kanıt bulunmuyordu. Sarsak da hakkındaki iddiaları reddediyor.

Haksız yere tutuklanmasını protesto etmek için 3 ay önce açlık grevine başlayan Sarsak'ın saðlık durumu son dönemde uluslararası kuruluşları da endişelendirmeye başlamıştı. Uluslararası Futbol Federasyonları Birliði ve Uluslararası Af Örgütü da geçtiðimiz günlerde sporcunun hukuki haklarına saygı gösterilmesi çaðrısında bulundu.

Sarsak, 23 Mart'tan bu yana sürdürdüðü açlık grevine nisan ayı ortasında kısa bir ara vermişti. Filistinli futbolcu açlık grevi boyunca vitamin, şeker ve sütle besleniyordu.