Robert Fisk, Independent’e Efrîn’de katledilen sivilleri yazdı

Gazeteci ve Ortadoğu uzmanı Robert Fisk, işgal girişimindeki bombardımanlarda vurulan sivillere ilişkin özel bir haber yaptı.

İşgal girişimine yönelik saldırı ve bombardımanların devam ettiği Efrîn’in Mabatli nahiyesinden The Independent gazetesi için duyuran tanınmış gazeteci ve Ortadoğu uzmanı Robert Fisk, işgal girişimindeki bombardımanlarda vurulan sivillere ilişkin özel bir haber yaptı.

Fisk, Türkiye’nin saldırılarının gerçek kurbanlarının sivil halk olduğuna vurgu yaptı. ‘Efrîn içerisinde Türkiye’nin Kuzey Suriye işgalinin gerçek kurbanları- Mülteciler, bebekler, kadınlar ve çocuklar’ başlığıyla yazan Robert Fisk, Türk uçaklarının saldırılarında yaralanan sivillerin yanı sıra yıkılan evlerin fotoğraflarını paylaştı.

‘İRONİK BİÇİMDE’ KÖYE SIĞINAN ARAP MÜLTECİLERİ VURDULAR

26 Ocak sabahı Mabeta köyüne yönelik top saldırısında yaşamlarını yitiren Taha, Emina, Zekiya, ve Süleyman El Khatr ailesinin dramını ele alan Robert Fisk, aileden sadece 19 yaşındaki Safa’nın sağ kaldığını yazdı. Fisk, AKP faşizminin ‘YPG’yi hedeflediği’ iddiasıyla yaptığı saldırıda ölen ailenin ‘ironik bir biçimde’ Kürt değil, köye Tel Krah köyünden sığınan Araplar olduğunu dile getirdi.

Taha El Khatr’ın daha önce köyde bulunan amcasının yanına sığınan ailenin bombardıman esnasında kaldıkları odada tahıl, buzdolabı ve dondurulmuş sebzeler olduğunu yazan Fisk, “(öldürülenlerin) bedenleri tahayyül dahi edilemeyecek durumda olmalılar” yorumunu yaptı.

“’YPG SAVAŞÇILARINI ÖLDÜRME’ HEDEFİ ACILARIN GEREKÇESİ OLABİLİR Mİ?”

Fisk’in görüştüğü ve 21 ile 22 Ocak’ta Cindires’deki bombardımanlarda ağır yaralanan 58 yaşındaki Muhammed Hüseyin ile 50 yaşındaki Ahmed Kindi’nin ise köylerinde hiçbir YPG savaşçısının olmamasına rağmen hedeflendikleri bilgisi paylaşıldı. Bombardımandan şans eseri sağ kurtulan Kindi’nin bedenine şarapnel parçalarının isabet ettiği belirtildi.

Robert Fisk, “YPG savaşçıları orada olsaydı ne olurdu? Bu, Adamo köyünden olan ve göğsü ile bacaklarından korkunç biçimde yaralanan ve Efrîn Hastanesi’nde konuşmak istediğimizde gözyaşları içerisinde bize yüzünü dönen 15 yaşındaki Dananda Sido’nun acılarının gerekçesi olabilir mi?” diye sordu.

Fisk, Kifah Mussa adlı 20 yaşındaki Meryamin köyünden yaralı kadının acılarının da YPG savaşçılarını bombalama gerekçesiyle açıklanamayacağını vurguladığı röportajında, Mussa için, “Dr. Palot’a ve bana cesurca gülüyor. Ancak erkek kardeşinin ölüler arasında olduğunu bilip bilmediği belirsiz” diyerek, Türk devletinin yol açtığı yıkıma dikkat çekti.

TÜRKİYENİN YAPTIĞI AÇIKLAMALAR: HER SAVAŞTA DUYDUĞUM ‘ZIRVALAR’

Efrîn’deki hastanede Türk bombardımanlarında yaralanan Cindires köylerinden çocukları da ziyaret eden Robert Fisk, Türkiye’nin resmi Anadolu Ajansı aracılığıyla bombardımanların gerçek kurbanlarını gizlemeye dönük açıklamalarına değindi.

Her saldırıdan sonra yapılan açıklamaların kendisinde geçmişte sivil ölümlerinin olduğu savaşlardaki bombardımanları hatırlattığını dile getiren Fisk, “Afrin Hastanesi’nin koğuşlarında gezinirken ‘Bunca zırvayı daha önce nerede duymuştum?’ diye düşündüm. Bu, İsrail’in güney Lübnan’daki ‘terörist’lere yönelik her hava saldırısının, eski Yugoslavya’da ‘Sırp güçleri’ne yönelik her hava saldırısının, 1991 ve 2003 yıllarında Irak ‘güçlerine’ ve devamında Afganistan’a, geçtiğimiz sene de Musul’a yönelik her ABD saldırısının bir tekrarı değil miydi? Hepsi ’nokta’ operasyonu, hepsi, ‘sivil zayiat vermemek’ adına kesin bir isabetlilik ile düzenlenmişti ve arkasında onlarca, yüzlerce veya binlerce ölü ve yaralının sedyesini bırakmıştı. Hava saldırılarımız (İsrail, NATO, ABD, Türkiye) yalanlarla ve kurbanlarla birbirinden besleniyor” diye yazdı.

‘MASUM SİVİLLERİN YAŞAMLARI VE ÖLÜMLERİNİ DE’ YAZMALI

Efrîn Hastanesi doktorlarından Cewad Polat’ın kendilerine gelen ölü ve yaralılara dair kayıtlarını da paylaştığını yazan Fisk, Dr. Polat’ın saldırıların ilk gününde 4 YPG savaşçısının cenazesinin getirildiği hastaneye geçtiğimiz hafta içinde sadece 7 savaşçının getirildiğini kaydetti.

Dünya medyası çalışanlarını da eleştiren Fisk, “Bunlar sadece istatistik olmadıklarından ve gerçek insanlar olduklarından, bu masum sivillerin yaşamlarını (ve ölümlerini de) yazmak gibi bir gazetecilik görevi de vardır” yorumunda bulundu. Fisk devamla, hastaneye ağır yaralı olarak getirildikten sonra yaşamlarını yitiren veya yaralı olarak tedavi gören çok sayıda sivilin isimlerini sıraladı. Fisk, hastane kayıtlarında yaşamını yitiren siviller arasında 10 çocuk, 7 kadın ve 17 yetişkin erkeğin olduğu bilgisini paylaşırken, öldürülenler arasında 1 yaşındaki Wael El Hüseyin adlı Cebbara köyünden bir mülteci bebeğin olduğunu kaydetti.

Robert Fisk, özel haberinin sonunda yaşamlarını yitiren siviller ile DAİŞ çeteleri yaşamlarını yitiren YPG savaşçılarının bulunduğu şehitliktekiler için “bir savaş anıtının dahi olmayacağını” vurguladı. Fisk, ölümlerin ‘Suriye’nin hiçbir şekilde adının geçmediği Efrîn Hastanesi’ndeki ‘soğuk belgelerde’ kalacağı endişesini paylaştı.