Fransa’da ağır vasıta şoförleri yolları bloke etti

Fransa’da ağır vasıta şoförleri yolları bloke etti

Fransa’da taşımacılık sekröründen kullanılan ağır vasıtalara getirilen çevre vergisi (Ecotaxe) karşıtı eylemler durmak bilmiyor. Bugün ülkenin bir çok bölgesinde yolları bloke eden ve ‘Kırmızı bereliler’ olarak da anılan eylemcilere Fransız halkının desteği ise azalıyor. Fransızların büyük çoğunluğu yeni ağır vasıta vergisinin uygulamasının özel bir şirkete verilmesini de kabul etmiyor.

Haftalardır özellikle Bretonya bölgesinde gerçekleştirilen yeni ağır vasıta vergisi karşıtı gösteriler ilk kez ülkenin diğer bölgelerine de yayıldı. Tepkiler nedeniyle 1 Ocak 2014’e ertelenen Ecotaxe adlı vergiye karşı eyleme geçen ağır vasıta şoförleri bir çok otoyol ve bölgesel yolu bloke etti. Eylemlerde ağır vasıtaları kaydeden Ecotaxe otomatları da tahrip edildi.

Taşıdıkları kırmızı şapka ile de anılan 150 kadar eylemci Rennes yakınlarında 12 nolu yolu tıkarken, kontrol otomatına "Bretonya ölüyor, Ecotaxe’a hayır" yazılı bir de pankart astı.

Kırmızı şapkalı eylemciler, Fransa’nın güney ve orta kesimlerindeki yollarda da eylemdeydi. Bouches-du-Rhone departmanında bulunan A55 otoyolunda bir araya gelen ağır vasıta şoförleri, yeni vergi karşıtı pankartlar astılar.

Eylemler, ülkenin orta-doğusundaki Lyon kenti yakınlarındaki A46 ve A43 otoyolu ile kuzeydeki Lille ile Dunkerque kenti arasındaki A25’te de düzenlenirken, uzun araç kuyruklarının oluşmasına yol açtı.

Güneydeki Gard departmanında ise dün gece bölgesel yollar üzerindeki iki Ecotaxe otomatına saldırı düzenlendi. Eylemlerde Isere departmanı ile başkent Paris’i de içine alan Ile-de-France bölgesinde birer otomat tahrip edildi.

FRANSIZLAR EYLEMLERE VE VERGİNİN ÖZELLEŞTİRİLMESİNE KARŞI

Öte yandan BVA şirketi tarafından yapılan bir ankete göre, Fransızların yüzde 57’si kimi zaman şiddet olaylarının yaşandığı Ecotaxe karşıtı eylemlerin bitmesini istiyor. Fransızların yüzde 40’ı ise ‘kırmızı bereliler’ olarak anılan eylemcilerin hükümete baskı yapmaya devam etmesinden yana.

Ancak, halkın yüzde 49’luk bir kısmı Ecotaxe adlı ağır vasıta vergisinin kaldırılmasından yana iken, yeni vergi lehinde görüş bildirenlerin oranı ise yüzde 48.  

Yüzde 66’lık bir kesim yeni verginin uygulamasının özel bir şirket olan Ecomouv’a devredilmesine, yüzde 86’sı ise bu şirketin vergiden yüzde 20 işletme payı almasına karşı çıkıyor.

1 MİLYAR 150 MİLYON EURO EK GELİR HEDEFLENİYOR

2009 yılında Nicolas Sarkozy döneminde kararlaştırılan Ecotaxe adlı yeni vergi, sayıları 600 bin civarında olan ve ağırlığı 3,5 tonu geçen vasıtaları ilgilendiriyor. Yasa ile araç sahibi şirketler taşıdıkları yüklere, yaptıkları kilometreye ve araçların ağırlığına göre yüzde 4 civarında bir vergi ödeyecekler. Ancak, şirketleri bu vergiyi mallarını taşıdıkları firmalara fatura edecekler.

Yıllık 1 milyar 150 milyon euroluk ek gelir getirmesi beklenen Ecotaxe’ın uygulama ve denetlemesini Ecomouv adlı özel şirket üstleniyor. Bu vergiden gelecek gelirin büyük kısmı devlet ve yerel yönetimler tarafından yol ve diğer altyapı inşaatları için kullanılacak. Gelirin yüzde 20’lik bir kısmı ise Ecomouv şirketine aktarılıyor.