Fransa’da emeklilik reformuna karşı grevler yayılıyor

Fransa’da emeklilik reformuna karşı 9 kez ulusal çapta grevler ve milyonların sokaklara dökülmesi ardından, birçok sektör haftalardır grevlerle bloke olmuş durumda.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hükümeti, büyük bir toplumsal tepkiye rağmen anayasanın bir maddesini kullanarak, parlamentodan emeklilik reformunu geçirdi.

Emekliliğin 62’den 64’e çıkarılması ardından hükümet tepkileri “yatıştırma” yönünde mesajlar vererek yeni bir manevra yapsa da ülke genelinde grevler devam ediyor.

GCT ve SUD Culture sendikalarının çağrısı üzerine Paris’teki ünlü Louvres müzesinin dört girişi bloke edildi.

Yakıt istasyonlarındaki blokaj eylemleri de sürüyor. İstasyonların yüzde 15’inden fazlasında benzin veya dizel sıkıntısı yaşanıyor.

SNUIPP-FSU sendikasına göre öğle itibariyle ilk ve ana okullarda greve katılım yüzde 30 düzeyinde.

Liselerde örgütlü olan üç örgüt, bu pazartesiden itibaren önümüzdeki haftaya kadar liseleri bloke etmeye çağırdı.  Bir çok üniversite de öğrenciler blokaj eylemlerinde bulunuyor.

Ulaşım ve temizlik sektöründe de grevler devam ediyor. Temizlik işçilerinin haftalardır grevi devam ederken, Paris’te 7 bin 500 ton çöp birikti.

Salı günü bölgesel tren ulaşımı RER ağında trafiğin “çok ağır” aksayacağı açıklandı. Paris metrosunda da aksamaların olacağı bildirildi.

28 Mart’ta yeniden ulusal çapta onuncu büyük grev günü yaşanacak. Yüzbinlerce kişinin sokaklara çıkması bekleniyor.

23 Mart’taki ulusal eylem gününde sendikalara göre 3,5 milyon kişi alanlara çıkmıştı.