Fransa’da hayvancılık sektörü çalışanları hükümeti bekliyor

Fransa’da hayvancılık sektöründe yaşanan krize çözüm bulunması için düzenlenen eylemler hükümeti adım atmaya mecbur bırakıyor.

Fransa’da hayvancılık sektöründe yaşanan krize çözüm bulunması için düzenlenen eylemler hükümeti adım atmaya mecbur bırakıyor. Birçok kentte blokajlarını devam ettiren eylemciler, bugünkü Bakanlar Kurulu’ndan çıkacak ‘acil önlemler paketine’ kadar eylemde olacaklarını duyurdular.

Ülkede en az 20 bin hayvan yetiştiricisinin iflas etmek üzere olduğu ve ciddi bir krizin kapıda olduğu bildiriliyor. Hükümetin acil önlemler alması için günlerdir Manche, Dordogne ve Ille-et-Vilaine gibi bölgelerde eylem halinde olan sektör çalışanları, sorunları çözümü için acil önlemler alınmasını istiyorlar.

Dün Caen kentine gelen Tarım Bakanı Stéphane le Foll, bugünkü Bakanlar Kurulu’na acil olarak 17 çözüm önerisi sunacağını söyledi. Başbakan Manuel Valls ve birçok bakanın katıldığı acil toplantı sonrasında konuşan le Foll, yine hükümet tarafından görevlendirilen raportörün et ve süt fiyatlarına ilişkin görüşünün beklendiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı François Hollande da, hayvan yetiştiricilerinden ‘anlayış’ talep ederken, hükümet olarak ‘mobilize’ olduklarını savundu.

Hükümetin tüm bu açıklamalarına rağmen tarım ve hayvancılık aktif yüzlerce çalışanın eylemlerine son verme talebi reddedildi. Birçok sendika tarafından yapılan açıklamalarda, farklı bölgelerde devam eden blokaj eylemlerinin bugünkü Bakanlar Kurulu sonrasında açıklanacak önlemlere göre son bulabileceği kaydedildi.

Et ve süt üretimindeki yaklaşık 22 bin irili ufaklı oluşumun iflas etmek üzere olduğu belirtilen Fransa’da, 40 bin kişinin işini kaybetmesinden endişe ediliyor. Tehlike altındaki hayvan yetiştiricilerinin genel toplamın yüzde 10’unu oluşturdukları bildiriliyor.