Fransa’da laiklik adına okullarda abaya yasaklandı

Fransa Milli Eğitim Bakanı Gabriel Attal, ülkedeki okullarda laiklik adına abaya isimli bir dine bağlılığı ifade eden geleneksel kıyafetin yasaklandığını duyurdu.

Milli Eğitim Bakanı Gabriel Attal, TF1 televizyon kanalında yaptığı açıklamada “Okulda artık abaya giyilemeyeceğine karar verdim” dedi.

Görevine başlar başlamaz laiklik meselesi üzerindeki tartışmalara son verme niyetini ifade eden Attal, abaya ile okula gitmenin “Cumhuriyet’in direnişini test etmeyi amaçlayan dini bir jest” olduğunu söylemişti.

Bakan Attal, “Bir sınıfa girdiğinizde, bir öğrenciye bakarak onun dinini tespit edememelisiniz” dedi.

Fransa İslam Kültü Konseyi (CFCM) kadın bedenini örten uzun elbise abayanın İslami bir sembol olmadığını belirtti.

Fransa'da, 15 Mart 2004 tarihli kanun uyarınca, "devlet okullarında, kolejlerde ve liselerde, öğrencilerin görünürde dini bir bağlılığa sahip olduklarını gösteren işaret veya kıyafetlerin giyilmesi yasak.”

Bu işaretleri belirten bir genelge, İslami peçe, kipa veya aşırı boyutlardaki haça dikkat çekiyor.

Milli Eğitim, kasım ayında bir genelge ile abaya sorununa el atarak, bandana ve uzun etek gibi bu giysinin de "dini bir bağlılığı açıkça gösterecek şekilde giyildiği" takdirde yasaklanabilecek kıyafetler olarak kabul etmişti.

AFP'nin devlet servislerinin hazırladığı bir nota dayandırdığı haberine göre, 2020'de Profesör Samuel Paty'nin kolej yakınında başı kesilerek vahşice katledilmesinden bu yana laikliğe yönelik saldırılar büyük artış gösterdi. Laikliğe yönelik ihlaller 2021/2022 ile 2022/2023 öğretim yılı arasında yüzde 120 arttı. Bu ihlallerin çoğunluğunu oluşturan işaretler ve kıyafetler, geçtiğimiz eğitim yılı boyunca yüzde 150'den fazla arttı.