Fransa’da öğrenciler abaya ve kamis ile okula gidemeyecek

Fransa’da Eğitim Bakanlığı’nın aldığı karar doğrultusunda pazartesiden itibaren öğrenciler, “dini kıyafetler” olarak değerlendirilen abaya ve kamis ile okula gidemeyecek.

Milli Eğitim Bakanı Gabriel Attal yaptığı açıklamada, öğrencilerin pazartesiden itibaren abaya ve kamis ile derslere giremeyeceğini belirtti.

Attal, ancak bu öğrencilere okul idarelerinin “yasağın anlamını açıklamak” zorunda olduğunu kaydetti.

Attal, pazar günü bazı Müslüman öğrencilerin giydiği vücudu kapatan uzun geleneksel elbise abayanın yasaklandığını duyurmuştu.

France Inter radyosunda yeni bir açıklamada bulunan Attal, yeni kuralın abayanın erkek versiyonu olan kamisin giyilmesine de uygulanacağını vurguladı.

Müslüman ülkelerde farklı adlar alan kamis, müslüman erkeklerin genellikle namaz kılmak için camiye giderken giydiği bir kıyafet olarak dikkat çekiyor.

Attal, “Abayanın ardında, kamisin ardında genç kızlar, genç erkekler ve aileler var. Diyalog kurmanın, pedagoji yapmanın gerekli olduğu insanlar” şeklinde konuştu.

Bu öğrencilere okulda neden abaya veya kamisin giyilmeyeceğinin anlatılacağını ifade eden Attal, “Laiklik, Cumhuriyet okulunun temel değerlerinden biridir” diye vurguladı.

Abaya yasağı, 15 Mart 2004 tarihli kanunun devamı olarak "dini bir bağlılığı açıkça gösteren" kıyafet veya işaretleri yasaklayan kanunun bir devamı olarak ifade edildi. Bu karar özellikle solcu parti France Insoumise tarafından tepki ile karşılandı. France Insoumise, yasağı Danıştay’a taşıdı.