Fransa’da on binlerce hayvan yetiştiricisi iflasın eşiğinde

Fransa’da tarım politikaları ve ithal ürünlerin rekabeti sonucu on binlerce hayvan yetiştiricisi iflas etmek üzere.

Fransa’da tarım politikaları ve ithal ürünlerin rekabeti sonucu on binlerce hayvan yetiştiricisi iflas etmek üzere.

Le Parisien gazetesine konuşan Tarım Bakanı Stéphane le Foll, on binlerce hayvan yetiştiricisinin iflasın eşiğinde olduğunu söyledi. 22 bini aşkın işletmenin söz konusu olduğunu kaydeden le Foll, bunun en az 40 bin direkt iş kaybına yol açacağı uyarısında bulundu.

Bakana göre, iflasın eşiğindeki hayvan yetiştiricilerinin toplama oranı yüzde 10’una denk geliyor.

Fransız ürünlerinin tercih edilmesinin teşvikini isteyen Tarım Bakanı, özellikle toplu yemek hizmeti sunan şirketlerin ‘ulusal ürünlere’ ağırlık vermesi gerektiğinin altını çizdi. Bakan, besicilik ve süt ürünleri imalatının yapıldığı ve ‘fabrika-çiftlik’ olarak adlandırılan projelerin de soruna çözüm olmayacağı noktasında uyardı.

Stéphane le Foll, Fransız hayvan yetiştiricilerinin iflasının önlenmesi için et ürünlerinde ‘Fransa mamülü et’ logosunun yaygınlaştırılmasını ve tüketicinin yerel ürünlere teşvikini önerdi. Bakan, tüketicilerin yerel ürünleri daha pahalı bile olsalar tercih edeceğini savundu.

Fransa’da son haftalarda özellikle batı bölgelerinde et ve süt besiciliği yapan çiftçilerin eylemleri artış gösteriyor. Perşembe günü Senato’da düzenlenen bir konferansta hayvan yetiştiricilerinin sorunlarının çözümü için alınacak acil önlemler görüşülmüştü. Konferansta, işletmelerin borçlarının silinmesi ve sözleşmeli hale getirilmeleri gibi konular da ele alınmıştı.