Fransa'da sosyalist hükümet göçmenleri hedefine aldı

Fransa'da sosyalist hükümet göçmenleri hedefine aldı

Fransa’da iktidardaki sosyalist hükümet, kendisinden önceki Sarkozy iktidarının polisiye uygulamalarını devralarak göçmen politikasını sertleştirdi. Kendisi de göçmen kökenli olan Ýçişleri Bakanı Manuel Valls, kaçak göçmenlerin gözaltı süresini 4 saatten 16 saate çıkaracak bir yasa tasarısı hazırladı.

Göçmenlere karşı sertlik politikasını izleyen Sosyalist Parti (PS) iktidarı, Nicolas Sarkozy dönemini aratmıyor. Özellikle Romanlara karşı polisiye tedbirleri ile yoðun tepki alan Ýçişleri Bakanı Manuel Valls, Fransa topraklarında gözaltına alınan kaçak durumdaki göçmenlerin gözaltı süresini 12 ila 16 güne çıkarmayı öngören bir yasa tasarısını Cuma günü Bakanlar Kurulu’na sunacak.

Le Figaro’ya göre bu süre içerisinde güvenlik güçlerine göçmenlerin mevcut durumlarını inceleme ve sınırdışı etme fırsatı veriliyor. Mevcut yasa 4 saatlik gözaltıya izin veriyor.

Ýçişleri Bakanlıðı, özellikle jandarma ve polisin “kaçak göçe” karşı elini güçlendirmek için bu tedbiri getiriyor. Yargıtay 5 Temmuz’da verdiði bir kararda, Avrupa hukukuna uymak için göçmenlerin sadece kaçak durumda oldukları gerekçesiyle gözaltına alınmasını yasadışı olarak görmüştü.