Fransa'da sosyalist hükümet Sarkozy'nin izinde

Fransa'da sosyalist hükümet Sarkozy'nin izinde

Fransa’da sert geçen beş yıllık Sarkozy iktidarı ardından Cumhurbaşkanlıðı’na seçilen François Hollande döneminde de göçmen ve güvenlik politikasında bir deðişim olmadı. Son iki ay içinde 2 bini aşkın Roman polis zoruyla yaşam alanlarından kovuldu.

Dış politikada, özellikle Suriye savaşındaki pozisyonu ile Sarkozy’nin Libya’da izlediði savaş diplomasisini takip eden Hollande, ekonomik durumun giderek kötüleştiði ve işsizliðin arttıðı içeride de güvenlik ve göçmen politikalarında önceki iktidarın izinde yürüyor.

2300’Ü AŞKIN ROMAN YAŞAM ALANLARINDAN ÇIKARILDI

Avrupa’daki Romaların sorunuyla ilgilenen Avrupa Ýnsan Haklarını Savunma Derneði yönetim üyesi Philippe Goossens’in hesaplarına göre 954’ü Temmuz’da, 1408’i Aðustos’ta olmak üzere son iki ayda 2362 Roman zorla tahliye edildi. Rapor, bu yüksek rakamı 2011 yazı sırasında yaşanan en kötü dönemle kıyaslıyor. Geçen yıl Sarkozy iktidarı Romanlara karşı sert bir kampanya yürütmüştü.

Bu yaz Hollande’ın ortaya çıkardıðı bilanço, Devlet temsilcilerinin en üst düzeyde Roman karşıtı söylemlerde bulunduðu 2010 yılından net bir şekilde daha fazla.

Temmuz 2010’da dönemin Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Grenoble kentinde Romanları açık bir şekilde hedef alan ırkçı ve ayrımcı kampanyasına start vermişti. Sarkozy, Romanlara karşı özel tedbirlerle birlikte suç işleyen yabancı kökenlilerin vatandaşlıklarının ellerinden alınacaðını bildirmişti. Bunun üzerine Avrupa Birliði (AB), Romanları hedef alan ırkçı politikalar konusunda Fransa’ya karşı, AB yasamasına saygı göstermediði gerekçesiyle Avrupa Adalet Divanı’na gidebilecekleri uyarısında bulunmuştu. AB Adalet ve Vatandaş Hakları Komiseri de, Romanlara yönelik yaklaşım için “utanç verici” demişti.

YÜZLERCE ROMAN SINIRDIŞI EDÝLDÝ

Aradan geçen iki yıl sonra Temmuz-Aðustos 2012’de, yaşam alanlarından çıkarılanlar arasında 185 çocuðun olduðu, 389 kişiye Fransız topraklarını terk etme zorunluluðu getirildiði tespit edildi. Gerçek rakamın ise çok daha yüksek olduðu tahmin ediliyor. Sınırdışılar da durmadı bu süre içinde. 5 temmuz ve 9 Aðustos tarihlerinde Lyon’dan Bükreş’e iki uçakla 343 kişi sınırdışı edildi.

22 Aðustos’ta yedi bakanın katıldıðı toplantı ardından, 26 Aðustos günü Ýçişleri Bakanı Manuel Valls tarafından tüm valiliklere gönderilen genelgede Romanların kaldıðı “yasadışı kampların” boşaltılması istendi.

Alternatif internet gazetesi Mediapart’a göre bu genelgede, 5 Aðustos 2010’daki Sarkozy genelgesinden farklı olarak Romanları açık bir şekilde hedef yapmak yerine “yasadışı yerleşim” ifadesi kullanılıyor.

DURUM 2011 KADAR KÖTÜ

Mediapart blogcusu Philippe Alain’in yaptıðı araştırmaya göre sadece Aðustos ayı içinde 1300 kişi kendi yaşam alanlarının dışına çıkarıldı. Bunlara uçaklarla sınırdışı edilenler dahil deðil. Alain, Haziran sonu ve Temmuz sonu ile birlikte yaşam alanlarından çıkarılanların sayısının 2000’e ulaştıðını kaydediyor.

Romeurope dernekler kolektifi koordinatörü ve aynı zamanda Ýnsan Hakları Ligi Başkan Yardımcısı Malik Salemkour, Temmuz sonu ve Aðustos başındaki sınırdışı dalgasının, açık yönergelerden yoksun valililer ve Ýçişleri Bakanı’nın sert açıklamalarından kaynaklı olduðunu düşünüyor. Salemkour, mevcut durumun 2010 ve 2011’de yaşananlarla eşdeðer olduðunu kaydetti.