Fransa’da toplu taşıma araçlarında cinsel şiddette keskin artış

Fransa İçişleri Bakanlığı, ülkede toplu taşıma araçlarında cinsel şiddet mağdurlarının sayısında yüzde 13’lük artış olduğunu, bu oranın Paris bölgesinde yüzde 19’a çıkarak keskin bir artış gösterdiğini kaydetti.

İçişleri Bakanlığı'na göre toplu taşıma araçlarında 2022 yılında hırsızlık ve şiddet olaylarında artış kaydedilirken, cinsel şiddet olaylarında da belirgin bir yükseliş görüldü.

İçişleri Bakanlığı İstatistik Servisi (SSMSI) tarafından perşembe günü yayınlanan yıllık rapora göre, geçen yıl ülkenin toplu taşıma sisteminde 124 bin 570 hırsızlık ve şiddet mağduru kayda geçti. 2021 yılı ile kıyaslandığında yüzde 2'lik bir artışı temsil ediyor.

Veriler otobüsler, tramvaylar, metro, RER ve TER dahil olmak üzere Fransa'daki tüm toplu taşıma araçlarını kapsıyor.

Suçların çoğunluğu şiddet içermeyen hırsızlık, yani gasp ve yankesicilik ile ilgili iken, bunlar mağdurların yüzde 82'sini oluşturuyor.

Bakanlığa göre, kayıtlara geçen cinsel şiddet mağdurlarının sayısı bir yıl içinde yüzde 13, Île-de-France’da (Paris bölgesi) ise yüzde 19 gibi keskin bir artış gösterdi.

Raporda, toplu taşıma araçlarında cinsel şiddetin, ülke çapında kaydedilen vakaların yüzde 3'ünü oluşturduğu ifade edildi.

Toplu taşıma araçlarında mağdurlar daha çok yabancılardan (yüzde 27) oluşuyor, özellikle de Avrupa dışından gelenlerden oluşuyor.

Şiddet içermeyen hırsızlıklar sözkonusu olduğunda suçların failleri çoğunlukla yabancı çocuklardan oluşuyor. Bu çocuklar, özellikle refakatsiz çocukları istismar eden "organize suç şebekeleri" ile bağlantılı olarak değerlendiriliyor.