Fransa’daki banliyö olaylarında 2 bini aşkın kişi yargılandı

Fransa Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, bir çocuğun 27 Haziran’da polis tarafından öldürülmesi ardından yaşanan isyan ile bağlantılı 2 bini aşkın kişinin yargılandığını ve çoğunun mahkum edildiğini açıkladı.

RTL radyosuna konuşan Bakan Eric Dupond-Moretti, 1 Ağustos itibariyle 2 bin 107 kişinin yargılandığını belirterek, yüzde 90’ı hapis cezası şeklinde olmak üzere 1.989 kişinin mahkum edildiğini kaydetti.

Paris’in Nanterre banliyösünde 27 Haziran günü 17 yaşındaki Nahel isimli çocuğun polis kontrolü sırasında vurularak öldürülmesi arsından sekiz gece boyunca şiddet olayları yaşandı. İçişleri Bakanlığı’na olaylar sırasında 4 bine yakın kişi gözaltına alındı.

Adalet Bakanı Dupond-Moretti, 30 Haziran'da savcılığa gönderdiği bir genelgede, küçük yaştakiler ve ebeveynleri de dahil olmak üzere kentsel şiddet faillerine karşı "hızlı, kesin ve sistematik" bir cezai tepki verme sözü vermişti.

Bakan, polis memurları ve hakimlerin "fiziksel bütünlüğüne saldıranlara" ve "dürüst çalışan insanların mallarını yağmalayanlara" karşı "ağır yaptırımlar" uygulanmasını talep etmişti.

Yaşanan isyan sırasında, özellikle Marsilya'da 27 yaşındaki bir kişinin ölümünün ardından, asayişi sağlamakla görevli polis memurlarının şiddet uyguladığı şüphesiyle çok sayıda adli soruşturma da açıldı.