Fransa ekonomisine kredi notu darbesi

Fransa ekonomisine kredi notu darbesi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Fransa’nın kredi notunu Aaa’dan Aa1’e düşürdü. Maliye Bakanı Pierre Moscovici, kredi notunun düşürülmesinin kendilerinden çok daha önceki hükümetlerin politikalarının cezalandırılması anlamına geldiðini savundu.

Moody’s’in kararı, mayıs ayında Standard and Poor’s adlı kuruluşun Fransa’nın kredi notunu Aaa’dan aşaðı çekmesi ardından ikinci bir şok niteliðinde. Moody’s tarafından yapılan açıklamada, uzun vadede ekonomik büyüme perspektifinin Fransa ekonomisinin aşamalı ve sürekli bir rekabet kaybından etkilendiði belirtildi. Fransa’da iş, ürün ve hizmet piyasasının katı görüntüsü de eksi puan olarak not edildi.

Moody’s’in açıklamasından sonra konuyla ilgili konuşan Maliye Bakanı Moscovici, kamu maliyesi konusunda ülkesine olumlu not verildiðini söyledi. Moscovici, Euro bölgesindeki yapısal sorunların da giderilmesi gerektiðinin de altını çizdi. Fransız bakan, ülkesinin halen Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH)’ye oranla yüzde 4,5 düzeyinde olan bütçe açıðının da Avrupa Birliði’nin istediði yüzde 3 seviyesine çekmeye çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

Fransız hükümeti, geçtiðimiz haftalarda Avrupa Uzay ve Havacılık Şirketi (EADS) Genel Müdürü Louis Gallois’ya ülkenin rekabet gücün arttırmak için yapılması gerekenleri konu alan bir rapor hazırlatmıştı. Raporun sonuçlarını baz alan hükümet, çalışan ve işveren prim ve sigorta kesintilerinin 30 milyar euro civarında indirilmesi, KDV vergilerinin 2014 itibaren yükseltilmesi gibi birçok kararlar almıştı.

Fransa’da ekonomik büyüme 2011’de yüzde 1,7 olarak gerçekleşmişken, bu oranın 2012 sonunda yüzde 0,4 civarında olması bekleniyor. Ýşsizlik oranının yüzde 10’la rekor kırdıðı ülkede halen 3 milyonu aşkın işsiz ve 1,5 milyon da part time çalışan işsiz bulunuyor.