Fransa genel seçimlerinde anketler solu gösteriyor

Fransa genel seçimlerinde anketler solu gösteriyor

Fransa’da 6 Mayıs’ta cumhurbaşkanlıðı seçimlerinde Sarkozy’nin gidişi ardından rahatlayan Fransa, 10 ve 17 Haziran tarihlerinde iki turlu genel seçimlere gidiyor. Son anketler, birinci turun galibinin sol olacaðını gösteriyor.

Sosyalist François Hollande’ın cumhurbaşkanı olması ardından, bu kez parlamento yenileniyor. 10 Haziran’da yapılacak birinci tur genel seçimlerde Sosyalist Parti (PS) önde görünüyor, ama mutlak çoðunluðu elde edebilmesi için diðer sol partilerin ittifakına ihtiyaç duyabilecek.

Radio France için yapılan Ipsos-Logica Business Consulting anketine göre birinci turda parlamenter saðın (Sarkozy’nin partisi UMP ile Nouveau Centre, PRV ve DVD) oyların yüzde 34’ü ile önde yer alırken, Sosyalist Parti ve ittifakları PRG, MRC ve DVG’nin toplam oyu 32,5 olarak ankete yansıyor. Bunun yanında seçmenlerin yüzde 7’si Front de Gauche’a (Sol Cephe), yüzde 6’sı da çevrecilere (EELV) oylarını vereceðini söylüyor. Bu durumda saðcı partilere karşı mutlak çoðunluðun saðlanması için PS’nin Front de Gauche ve çevrecilerle birleşmesi gerekecek.

Ankete göre aşırı saðcı Ulusal Cephe (Front National) oyların yüzde 14’ünü, merkezdeki MoDem yüzde 3’ünü, diðer sað oluşumlar yüzde 2’sini, “aşırı sol” olarak ifade edilen oluşumlar da yüzde 1,5’ini alacak.

Ipsos’un tahminine göre 577 sandalyeli parlamentoda sol sandalyelerin 303 ila 357’sini, sað ise 220 ila 274’ünü alacak. 25 ve 26 Mayıs tarihleri arasında yapılan bir önceki ankette, sol blok oyların yüzde 45’ini, parlamenter sað ise yüzde 35’ini alacaðı belirtiliyordu.

Nouvel Observateur için yapılan ve bugün yayınlanan LH2 anketi ise parlamenter solun oyların yüzde 44,5’ini alacak. Bunlar arasında oyların yüzde 30’u PS’ye, yüzde 8’i Front de Gauche’a, yüzde 5’i çevrecilere, yüzde 1,5’i ise PRG (Radikal Sol Parti) ile diðer sola gidiyor. Buna karşın parlamenter sað oyların yüzde 34,5’ini elde edecek. Ankete göre bu oyların yüzde 30,5’i UMP’ye gidiyor. Aşırı saðcı partinin oy oranı ise yüzde 14,5 olarak ankete yansıyor.

ANF NEWS AGENCY