Fransa’nın Mali harekatında sivil katliamları artıyor

Fransa’nın Mali harekatında sivil katliamları artıyor

Fransa’nın Mali ordusuyla birlikte İslamcı gruplara karşı başlattığı askeri harekat devam ederken, sivil katliamı ve intikam amaçlı saldırı haberleri artıyor. Uluslararası insan hakları örgütleri ise kaygılı. 

11 Ocak’ta ‘Serval Operasyonu’ adı altında Mali ordusuyla birlikte saldırıya geçen Fransız birliklerinin ele geçirdikleri kentlerde sivillere ve İslamcı gruplara destek olduğu sanılan kişilere karşı linç girişimleri artıyor. Ülkeden gelen bilgilere göre, batı ve orta kesimlerde ‘intikam amaçlı cinayet ve kaybetmeler’ yaşanıyor.

Bir çok cinayetin bizzat Mali ordusuna bağlı askerlerce işlendiği ve öldürülenlerin İslamcı gruplara yakın Berberi ve Araplardan oluştuğu da gelen bilgiler arasında. 

Öte yandan, Uluslararası İnsan Hakları Ligleri Örgütü (FIDH), İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Af Örgütü (AI) gibi kuruluşlar Fransa ve Mali hükümetlerine çağrıda bulunarak, insan haklarına saygı gösterilmesini istediler. 

HRW tarafından yapılan açıklamada, uluslararası insani kuruluşların ele geçirilen kentler ile savaş bölgesinde gözlemcilik yapmasına izin verilmesi istendi. Afrika Birliği’nden ve diğer uluslararası örgütlerden Mali hükümetine temel insan haklarına saygı konusunda baskı yapmaları talep edildi.

FIDH, ülkenin batı ve orta kesimlerinde Berberi ve Araplara karşı işlenen toplu katliamlara dikkat çekti. FIDH’in açıklamasında, bu gruplara karşı işlenen toplu infazların bizzat Mali ordusu tarafından gerçekleştirildiğinin altı çizildi.  

Amnesty International tarafından hazırlanan bir raporda ise, daha önce Kuzey Mali (Berberice: Azawad) elinde bulunduran İslamcı grupların yaptığı gibi, Mali ordusunun da ‘yargısız infazlarda’ bulunduğu kaydedildi. 

"HAVA SALDIRISINDA 5 SİVİL VURULMUŞTU"

Amnest raporunda, 11 Ocak’ta başlayan Serval Harekatı kapsamında, Konna şehrine düzenlenen helikopter saldırısında üçü çocuk 5 sivilin yaşamını yitirdiği bildirildi. Ölenlerden dördünün aynı aileden bir anne ve 3 çocuğu olduğu da raporda yer aldı. 
Raporda, 11 Ocak sabahı gerçekleşen sivil katliamından Fransız mı yoksa Mali ordusunun mu sorumlu olduğunun kesinleştirilemediğine dikkat çekildi.

Fransız hükümeti, saldırıda kendilerinin sorumluluğu olmadığını iddia ediyor. Fransa, Serval Harekatı’nın 11 Ocak saat 16:30’da başladığını iddia ediyor. Ancak, Konna şehrinde bulunan Mali’li yerel yetkililer ve Fransız ordusundan bir kaynak harekatın 11 Ocak sabahı başladığını duyurmuşlardı.