Fransa: Rusya ile Esad sonrası tartışılıyor

Fransa: Rusya ile Esad sonrası tartışılıyor

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Beşar El Esad sonrası dönemi hazırlamak için Rusya ile tartışma halinde olduklarını söyledi.

France Inter radyosuna konuşan Laurent Fabius, “Ruslar da Beşar El Esad şahsına baðlı deðil. Bir tiran ve bir katil olduðunu, bu diktatöre baðlanmanın kendilerini de zayıflatacaðını görüyorlar” dedi.

Ancak, Rusların Başar El Esad giderse kimin yerine geleceði konusunda hassas olduklarını sözlerine ekleyen Fabius, “Tartışmalar bunun üzerine yürütülüyor” dedi.

Dışişleri Bakanı, muhalefet konusunda ise “Muhalefetin sorumlularının kimler olacaðını ayrıştırmak gerekecek ve sonra, her ne kadar üzüntü verici olsa da, eski ekibe ait olan bir kısım insan da muhtemelen olacak ama ön planda deðil” dedi.

Suriye, Mart 2011’den bu yana şiddet sarmalı içerisinde. Batılı ülkeler ile Türkiye ve Katar ikilisinin desteklediði, eðittiði ve finanse ettiði muhalif gruplar, Suriye’de halkın sempatisini henüz kazanamadı. Kapsayıcılıðı da daha çok Müslüman Kardeşlerin gölgesi altında kalmış durumda.

Son olarak, bir Kürdün Ulusal Konsey’in başına getirilmesi de, konseyin başta Kürtler olmak üzere ülkede yaşayan diðer etnik ve dini azınlıkları da kendisine çekeceði yönünde herhangi bir gelişmeye yol açmadı. Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’ın kendi kontrollerinde tutmaya çalıştıðı, istihbarat örgütlerinin yönlendirdiði bu muhalif gruplar, mevcut durumda kitle desteðinden yoksun durumdalar.

Rusya ve Çin ise BM Güvenlik Konseyi’nde, ABD ve Avrupa Birliði ülkeleri ile Arap Birliði’nin dayattıðı müdahaleleri veto ediyor.