Fransız çiftçilerden Strasbourg'da büyük eylem

Fransız çiftçilerden Strasbourg'da büyük eylem

Fransız çiftçiler devletin ve Avrupa Birliði’nin dayattıðı bazı politikalara karşı çıkmak için bugün Strasbourg kentinde dev bir eylem gerçekleştirdi. 800 ila 1000 arasında traktörle eylem yapan tarım sendikası FDSEA-Alsace Bölgesi üyesi çiftçiler kentte hayatı felç ederken, valilik ve hükümeti uyardı.

Alsace bölgesinden çiftçilerin katıldıðı eylem Hagenau meydanından Cite Administrative duraðına kadar olan 3 kilometrelik bir hat boyunca gerçekleşti. Saat 11’de başlayan kortej eylemi 2 saati aşkın bir süre devam etti. Çiftçilerin eylemi nedeniyle tüm kentiçi trafik felç olurken, akşam saatlerine kadar da kent çevresindeki otoban trafiðinde de aksamalar olacak.

Alsace bölgesindeki çiftçiler, Avrupa Birliði tarafından kabul edilen kimi tarım metodlarına ilişkin kararnamenin bölgelerin iklim şartlarını gözetmediði görüşünde.

AB, doðal sulardaki kirliliði önlemek amacıyla toprak gübreleme işleminin 1 Ekim-15 Ocak arasında tarih koyarken, çiftçiler bu işlemin sonbaharda bitmesi gerektiðini savunuyor. AB kararnamesi ayrıca çiftçilerin tarımsal ve hayvansal atıklarını 4 ay yerine 6 boyunca biriktirmesini şart koşuyor. Tarım sendikaları bu uygulamaların maliyeti yükselterek, çiftçileri daha da zor duruma sokmasından da şikayetçi.