Fransız hükümetinden yeni 'anti-terör' yasa tasarısı

Fransız hükümetinden yeni 'anti-terör' yasa tasarısı

Fransa’da özellikle Romanlara karşı sert politikası ile yoðun tepki toplayan sosyalist Ýçişleri Bakanı Manuel Valls, Afganistan-Pakistan hattına eðitim görmeye giden Fransız vatandaşlarını yargılamanın önünü açacak bir yasa tasarısı sunacak. Güvenlikçi politikaları ile Sarkozy dönemini aratmayan Valls, tasarı ile internet ve telefon gözetimini de güçlendirmeyi planlıyor.

Ýçişleri Bakanlıðı’nda yapılan açıklamaya göre Bakanlar Kurulu Eylül ayı sonunda “terörizmle mücadeleyi hedefleyen bir yasa tasarısını” inceleyecek.

AFP’ye açıklamada bulunan bir kaynaða göre, bu tasarı özellikle “yabancı bir ülkede terörizm faaliyetlerinde bulunan ya da başta Afganistan-Pakistan hattı olmak üzere, kamplarda eðitim gördükten sonra Fransa’ya dönmek amacıyla eðitim görenleri” Fransa’da yargılamayı saðlayacak.

Mevcut anti-terör yasası zaten geniş bir olanak saðlıyor. Ancak Bakanlıða göre yine da bazıları “bu aðın deliklerinden” kaçabiliyor. Bu yasa tasarısı, Fransa toprakları dışında sübyancılık suçu işleyen Fransız vatandaşlarının Fransa’da yargılanmasını saðlayan yasa ile aynı mantık çerçevesinde hazırlanıyor.

Tasarının en önemli yönünü idari çerçevede baðlantıların izlenmesi oluşturuyor. Diðer bir ifadeyle internet, yer belirleme ve detaylı telefon faturalarını kapsıyor. Aslında bu gözetim önleme amacıyla idari bir çerçevede 2005’ten beri var. Ancak düzenli bir şekilde yenilenen bu tedbir geçici bir nitelikteydi ve 31 Aralık’ta sona eriyordu.

Tasarının Ýçişleri Bakanlıðı ve Adalet Bakanlıðı’nın içerisinde polis ve anti-terör savcılarının yer aldıðı bir çalışma grubu ile birlikte ortak hazırlandıðı belirtildi.

Tasarıya ilişkin açıklama Muhammed Merah isimli gencin düzenlediði saldırılardan altı ay sonrasına denk geldi. Merah’ın Afganistan ve Pakistan’a giderek burada cihad eðitimi aldıðı iddia ediliyor. Fransız istihbaratını gözetiminde olan Merah, 11 ve 19 Mart tarihlerinde Toulouse ve Maontauban’da 7 kişinin hayatını kaybettiði saldırılardan sorumlu tutulmuştu.

Uygulamaları ile Sarkozy dönemini aratmayan yeni Ýçişleri Bakanı Valls, Merah’ın gözetiminde “işlevsizlikler” olduðunu belirterek, ay sonuna kadar kendisine bu konuda bir rapor sunulacaðını söylemişti. Hükümet kaynaklarına göre Valls, cihatçılara yakın radikal gruplara ilişkin istihbaratı daha da geliştirmek istiyor.