‘Fukuşima felaketi önlenebilirdi’

‘Fukuşima felaketi önlenebilirdi’

Japonya'da Fukuşima nükleer santralinde yaşanan radyasyon krizini soruşturan komisyon, nükleer krizi "insan eliyle yaratılmış bir felaket" olarak nitelendi.

Japonya’da Mart 2011'de binlerce kişinin ölümüne yol açan deprem ve tsunami sırasında altı reaktörü olan Fukuşima Daiçi nükleer santrali aðır hasar gördü. Soðutma sistemleri devre dışı kalan santralin radyasyon sızdırmaya başlaması üzerine bölgedeki on binlerce kişi tahliye edildi.

Hükümet tarafından Mayıs'ta nükleer krizi soruşturmakla görevlendirilen komisyon, soruşturma raporunu tamamladı. Bugün yayınlanan raporunda "Bu felaket önlenebilirdi ve önlenmeliydi" dendi.

Raporda hem hükümetin hem de santralin işletmesinden sorumlu Tepco şirketine, krize müdahaleleri konusunda aðır eleştiriler yöneltildi. Komisyon üyeleri otoriteyi sorgulamama kültürünün de felakette payı olduðunu vurguladı.

Raporda deprem ve tsunami tarafından tetiklenmesine raðmen santralde meydana gelen kazanın "doðal felaket" olarak nitelenemeyeceði belirtilerek "Bu kriz öngörülebilir ve engellenebilirdi" denildi.

600 sayfalık raporda bir dizi hata ve ihmal nedeniyle santralin deprem ve tsunamiye hazırlıksız yakalandıðı belirtildi.

Bu arada nükleer felaketin ardından Japonya'da ilk kez bir nükleer santral yeniden devreye sokuldu. Ohi kentindeki santral yeniden elektrik enerjisi üretmeye başladı. Felaketin ardından ülkedeki tüm nükleer santraller bakıma alınmış ve güvenlik testlerine tabi tutulmuştu.Elektrik enerjisi ihtiyacının üçte birini nükleer santrallerden karşılayan Japonya'da iki aydır hiç bir nükleer reaktör çalışmıyordu.