Füle: Türkiye'de sivil toplum örgütleri endişeli

Füle: Türkiye'de sivil toplum örgütleri endişeli

AB genişleme ve iyi komşuluk ilişkilerinden sorumlu komiseri Stefan Füle, Türkiye’de sivil toplum örgütü (STÖ) temsilcilerinin endişe içinde olduðunu söyledi.

Strasbourg’da bir araya gelen Avrupa Birliði -Türkiye – Karma Parlamento Komisyonu (AB-KPK) toplantısında konuşan Stefan Füle, “bundan iki hafta önce Türkiye’de görüştüðü farklı STÖ temsilcilerinin temel özgürlüklerini koruyacak kurumlara güven duymadıklarını ve bu endişelerini ilk kez bu boyutta dile getirdiklerine ve buna ilk kez bu derece tanık olduðunu” ifade etti.

Türkiye ile ilişkilerde son iki yıldır bir ilerlemenin olmadıðını ve karşılıklı güven sorunu olduðunu dile getiren Füle, Türkiye’nin üzerine vazife olan reformları ciddiyetle yerine getirmesinin önemine vurgu yaptı.

KCK DAVALARI

KCK davaları tutuklamalarına da dikkat çeken yapan Füle, Türkiye’de düşüncelerinden dolayı hapiste olanların sayısı göz önüne getirildiðinde, suçun tanımının yeniden yapılmasına ihtiyaç olduðunu belirirken, anti terör yasasının deðişmesini, Aleviler gibi farklı inançlara sahip topluluklar ile kadın haklarının tanınmasını istedi.

DANÝMARKA: KÜRT MESELESÝ ÖNEMLÝ

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Baðış ile Aile ve sosyal işlerden sorumlu bakan Fatma Şahin’in de hazır bulunduðu toplantıda konuşan AB dönem başkanı Danimarka’yı temsilen daimi büyükelçi Kim Jorgensen, Genişleme Komiseri Füle’nin deðerlendirmelerine katıldıðını belirtti. Jorgensen, Türkiye’nin temel insan hakları ve özgürlükleri koruması gerektiðini söyleyerek, bunun yeterince olmadıðının tutuklu gazeteciler ve Kürt meselesine yaklaşımda görüldüðüne vurgu yaptı. Kim Jorgensen, Kürt meselesi ile basın özgürlüðünün önemine dikkat çekti.

FLAUTRE: KÜRTLERLE TOPLUMSAL BARIŞ

Avrupa Birliði - Türkiye Karma Parlamento Komisyonu (AB-KPK) eşbaşkanı Helene Flautre ise yaptıðı açılış konuşmasında Kürt meselesini toplumsal barış ile çözmek için siyasi ve kültürel boyutun hesaba katılması gerektiðini ve bunun yeni anayasaya nasıl yansıyacaðının çok önemli olduðuna dikkat çekti. Belediye başkanları dahil, Kürt siyaseti içinde etkin olan bunca şahsiyetin ve BDP üyelerinin tutuklanmış olmasının anti terör yasasının yapısından kaynaklandıðını dile getiren Flautre, bu durumun hükümet tarafında giderilmesi gerektiði çaðrısı yaptı.

AP LEYLA ZANA’YI DÝNLEYECEK

Eðitim, 4+4+4 meselesi, kadın hakları, Kürtaj gibi sorunlara da işaret eden Flautre gelecek hafta AP-KPK olarak genel olarak Kürt meselesine ve TMK’ya dair Leyla Zana’yı Brüksel’e davet ettiklerini ve orada kendisini dinleyeceklerini açıkladı.

Leyla Zana’ya verilen 10 yıl hapis cezasına tepki gösteren AP üyelerine atfen konuşan Başmüzakereci Egemen Baðış ise, Zana’nın Abdullah Öcalan’ı lider olarak gördüðünü ve PKK’yi ise demokrasi mücadelesi yürüten bir hareket olarak gördüðünü belirterek bunun AB içinde El Kaide ve Bin Laden’i övenler ile aynı olduðu savını hiddetle savundu.

BAÐIŞ: SÝZDEN ÖNCE BATI’YA BEKÇÝLÝK YAPTIK!

Baðış, öfkelenerek PKK’nin sadece Türkiye tarafında deðil AB tarafında da aynı derecede itham edildiðinin unutulmaması gerektiðini savundu. Kürt halk meselesinin çözümü yolunda yeni anayasanın kapsamına dair sorulara ise “daha düne kadar Kürtler ben kürdüm dahi diyemiyorlardı ama AKP döneminde 24 saat yayın yapan TV kanalı var” cevabını yetiştiren Baðış, Komiser Füle’ye atfen; “Siz daha Varşova paktı üyesiyken biz NATO’nun en zor kanadından Batıya bekçilik yapıyorduk!” şeklinde sataşmaktan da geri durmadı.

PUŞÝ DAVASI VE ÖÐRENCÝ PROTESTOLARI

KPK CHP üyesi ise kamuoyunda ‘Puşi davası’ olarak anılan Cihan Kırmızıgül’ün 11 yıl 3 ay hapse mahkum edildiðini ve ‘parasız eðitim istiyoruz’ diye eylem yaptıkları için iki öðrencinin 8’er yıl hapse mahkum edildiðini hatırlatarak özel yetkili mahkemelerin keyfiliðine işaret etti.

Buna cevaben Egemen Baðış ise ‘Türkiye’de yargı, AKP’ye dahi dava açacak derecede baðımsızdır!” iddiasında bulundu. 100 kadar parlamenter ve uzmanın katıldıðı toplantıda Hollandalı aşırı saðcı milletvekili Barry Madlener ile Baðış arasında karşılıklı meydan okumalara sahne olan bir sataşma da yaşandı.

ANF NEWS AGENCY