G20 Euro krizinden kaygılı

G20 Euro krizinden kaygılı

G20 zirvesi için Meksika'da bir araya gelen dünya liderleri Euro bölgesi borç krizinin üstesinden gelinmesi için Avrupa'yı gerekli tedbirleri almaya çaðırdı. Üye ülkeler ayrıca bütçe sorunu yaşayan IMF’ye 456 milyar dolar katkı vaadinde bulundu.

Meksika Los Cabos’ta toplanan G20 zirvesine Euro bölgesinde yaşanan borç krizi damgasını vurdu. Zirveye katılan liderler, Euro bölgesindeki borç krizinin dünya ekonomisi için büyük tehdit oluşturmaya devam ettiðini belirterek, Avrupa Birliði’ni gerekli tedbirleri almaya çaðırdı.

AB dışındaki dünyanın önde gelen ülkelerine göre Euro krizi, zaten zorda olan ABD ve Çin başta olmak üzere dünyanın diðer gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerini de tehdit ediyor. Euro bölgesinin borç krizinin ötürü ‘açık tehlike’ içinde olduðu ifade edilirken, bunun önüne geçilmesi için, küresel çapta ekonomik büyüme ve istihdam yaratmada ortak hareket edilmesi hedefleniyor.

Liderler, Euro bölgesi üye ülkelerin çoðunun giriştiði kısıtlamaları desteklerken, bunu yetersiz bularak yapısal reformlara aðırlık verilmesini istedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin mali krizle karşı karşıya olan ülkelere ekonomik korumacılık politikaları için serbest bırakacak kuralları belirleme çaðrısında bulunurken, ABD Başkanı Barack Obama ise korumacılıðın önlenmesinin önemli olduðunu söyledi.

Eleştirilere cevap veren Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso sorunların sadece Avrupa'ya deðil tüm dünyaya ait olduðunu vurguladı. Barroso, "Açıkçası, buraya demokrasi ve ekonomimizi nasıl idare edeceðimiz üzerine ders almaya gelmiyoruz" dedi.

Zirve ardından bugün ekonomik büyüme ve istihdam yaratma konusunda küresel çapta ortak hareket edilmesi çaðrısına yer verilecek olan sonuç bildirgesinin yayınlanması bekleniyor.

Bu arada, ÝMF Başkanı Christine Lagande, zirvede aralarında Meksika’nın da bulunduðu 12 ülkenin ÝMF’ye 456 milyar dolar katkı vaadinde bulunduðunu açıkladı. Bütçe krizi yaşayan ÝMF ülkelere katkı çaðrısında bulunmuştu. Lagarde, “Büyük ve küçük birçok ülke çaðrımıza destek verdi, diðer ülkelerde katılım saðlayabilir” dedi. Çin’in 43 milyar dolar vaadinde bulunduðu öðrenilirken, diðer her ülkenin ne kadar katacaðı ise öðrenilemedi. Lagarde, söz konusu paranın krizleri önleme ve çözmek için finansal acil yardım ihtiyacı duyan ülkelere verileceðini belirterek, ancak “Sadece gerekli olduðunda kullanılacaktır” dedi.