Gabon’da seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra askeri darbe

Gabon’da yapılan seçimlerde oyların yüzde 64’ünden fazlasını Ali Bongo’nun alarak üçüncü kez zaferini ilan etmesi ardından askeri darbe gerçekleşti.

Ali Bongo’nun 30 Ağustos günü zaferini ilan etmesinden birkaç dakika sonra devlet televizyonuna çıkan askerler iktidara el koyduklarını duyurdu.

Ali Bongo 14 yıldır iktidarda bulunuyor.  Cumartesi günü yapılan seçimlerde de oyların yüzde 64,27’sini aldı.

Gabon24 televizyon kanalında bir bildiri okuyan askerler, “hileli” seçimleri iptal ettiklerini ve “cumhuriyetin tüm kurumlarını feshettiklerini” bildirdi.

Askerler "Sosyal uyumun sürekli bozulmasına neden olan ve ülkeyi kaosa sürükleme riski taşıyan sorumsuz, öngörülemez bir yönetimi” gördükten sonra, “rejimi sona erdirerek barışı savunmaya karar verdiklerini” ifade etti.

“Geçiş Süreci ve Kurumların Restorasyonu Komitesi” adına konuştuklarını iddia eden darbeci grup, Cumhuriyet Muhafızları (yeşil berelerinden tanınıyor), düzenli ordu askerleri ve polis memurlarından oluşuyor.

"Halkı sükunet ve sükunete çağırıyoruz ve Gabon'un uluslararası topluluğa olan taahhütlerine olan bağlılığımızı yeniden teyit ediyoruz" diyen grup, bir sonraki duyuruya kadar ülke sınırlarının kapatıldığını ilan etti.

Darbenin duyurulmasından birkaç dakika önce, Ali Bongo Ondimba'nın zaferi, oylamadan sorumlu ulusal otorite tarafından açıklandı.

Gabon Seçim Merkezi Başkanı Michel Stéphane Bonda, Bongo’nun rakibi Albert Ondo Ossa’nın oyların yüzde 30,77'sini, geriye kalan 12 adayın da kırıntıları topladığını belirtti. Seçime katlım oranının yüzde 56,65 olduğu ifade edildi.

Ana muhalefet partilerini tek bir adayla temsil etmek üzere belirlenen Albert Ondo Ossa, cumartesi günkü seçimlerin bitiminden iki saat önce "Bongo kampının hilelerine” tepki göstermişti.

64 yaşındaki Ali Bongo, 2009’da ilk olarak seçildiğinden bu yana Gabon’u yönetiyor. Ondan önce babası Omar Bongo Ondimba, 41 yıl boyunca ülkenin başında kaldı. Muhalefet, “Bongo hanedanlığının” 55 yıl boyunca devam etmesine tepki gösteriyor.