Gazprom Kürdistan Bölgesi'nden çıkmayacak

Gazprom Kürdistan Bölgesi'nden çıkmayacak

Merkezi Bağdat hükümetinin tepkilerine ve tehditlerine rağmen, Federal Kürdistan Bölgesi ile Rus devi Gazprom arasında petrol üretimi konusunda yeni anlaşmalar imzalandı

Moskova'ya ziyarette bulunan Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani, "Bu son günlerde Gazprom Neft ile çok önemli anlaşmalara vardık" dedi.  Moskova ziyareti sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mesut Barzani'yi kabul etti.  Barzani ayrıca, Gazprom patronu Alexey Miller ile de görüştü.

Rus haber ajanslarına göre Barzani Gazprom'un Kürdistan Bölgesi'nden gideceği yönündeki iddiaları da yalanlayarak, bunun doğru olmadığını söyledi. Barzani, "Kısa bir süre önce imzalanan anlaşmalar (bölgede) çalışmaya devam edeceklerini doğruluyor" diye ekledi.

Kasım 2012'de Irak hükümeti, Rus petrol devi Gazprom'dan, ülkenin doğusunda bulunan petrol yatağındaki işletme ve Kürdistan Bölgesi ile yapılan anlaşma arasında tercih yapmasını istemişti. Gazprom, geçtiğimiz Aralık 2009'da açık arttırma suretiyle düzenlenen ihalede Badra petrol yatağını işletmeyi iki şirketle birlikte kazanmıştı. Ancak Rus grup Ağustos 2012'de Kürdistan Bölgesi ile de üretim ve petrol çıkarmayı öngören iki anlaşma imzaladı. 

Petrol anlaşmaları konusunda uzun zamandır merkezi Bağdat ile Kürdistan Bölgesi arasında bir kriz durumu var.  Geçtiğimiz Ocak ayı sonlarında Irak Petrol Bakanı Amerikan petrol enerji devi ExxonMobil'den de Irak'ın güneyindeki projesi ile Federal Kürdistan Bölgesi'ndeki anlaşması arasında seçim yapmasını istedi. 12 Kasım 2011'de Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şarıstani de ExxonMobil'i bir tercih yapmaya çağırmıştı.

Bağdat, Kürdistan Bölgesi ile yapılan anlaşmaları tanımıyor. Buna karşın Amerikan devi ExxonMobil ile Fransız grup Total gibi petrol şirketleri Kürdistan ile anlaşma yapmayı tercih etti. Amerikan şirketi ExxonMobil Ekim 2011'de Güney Kürdistan'da altı alanda petrol işletimi için anlaşma sağladı.  Buna paralel olarak ExxonMobil ile Hollanda-İngiliz grubu Shell Ocak 2010'da Irak'ın güneyindeki bir petrol yatağı için de anlaşma imzalamışlardı. 2012 yılı sonunda Amerikalı şirket Kürdistan ile imzaladığı anlaşmasına yoğunlaşmak için bu projedeki payını satmak istediğini açıklamıştı.

Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani'nin bürosundan Ocak ayında yapılan bir açıklamada bölgenin güneyindeki Kara Dağ'da bir blokun Amerikalı Chevron grubuna verildiği bildirilmişti. Açıklamada, buna ilişkin bir anlaşmanın yakında sonuçlanacağı belirtilmişti.  Chevron Temmuz 2012'de de Bağdat'ın tepkilerine rağmen Kürdistan Bölgesi'nde iki blok için anlaşma sağlamıştı.