Göktaşları paniğe neden oldu: Dünyanın sonu mu geldi?

Göktaşları paniğe neden oldu: Dünyanın sonu mu geldi?

Moskova Gökyüzünde iz bırakarak ve şiddetli patlamalarla gelen göktaşları Rusya'nın Ural bölgesinde paniğe neden oldu. Yetkililer 400'den fazla kişinin yaralandığını bildirdi.  

Yerel saatle 09.20 sıralarında bir milyonu aşkın nüfusa sahip Tcheliabinsk semalarında çok canlı bir ışık eşliğinde bir göktaşının geçişi görüldü.  

Uzmanlara göre Ural bölgesinin üzerinde bir göktaşı parçalara bölündü. Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, bu parçaların Tcheliabinsk bölgesinin az nüfuslu alanlarına düştüğünü bildirdi. Bakanlığın bölge şubeleri, göktaşının parçalanmadan önce Tioumen, Kourgan ve Ekaterinbourg bölgeleri üzerinden geçtiğini belirtti.  İlk bilgilere göre en büyük parça Tcheliabinsk'in Satki yerleşim birimin 80 km uzağına düştü.

Rossia 24 televizyon kanalında konuşan uzman Sergey Smirnov, Ural'ın 5 bin metre üzerinde kopan meteorun onlarca ton ağırlığında olduğunu söyledi. Kamu televizyonu, göktaşının kuzey doğudan güney batıya doğru hareket ettiğini belirtti.

Ria Novosti ajansının aktardığına göre  İçişleri Bakanlığı sözcüsü Elena Smirnykh, uzay gözlem sistemlerinin atmosferin alt tabakalarında ışık parıltıları tespit ettiğini belirterek, "Sözkonusu olan bir meteor yağmurudur" dedi.

Bu sırada bir çok patlama duyuldu. Patlamaların etkisiyle çok sayıda binanın camları kırıldı. Rossia televizyonunun bir muhabiri, patlama sırasında bir ateş topunu başka yöne gittiğini gördüğünü söyledi.

İnterfax haber ajansının bildirdiğine göre İçişleri Bakanlığı göktaşı nedeniyle 400'ü aşkın kişinin yaralandığını, bunlardan en az 3'ünün durumunun ağır olduğunu belirtti. Yaralanmaların çoğunun cam parçalarından kaynaklığı olduğu ifade edildi.

Göktaşı parçalarının bölgenin değişik alanlarına düştüğü belirtildi.  Rossia televizyon kanalı bir fabrikanın kısmen yıkıldığını gösterdi. Bunun patlamanın etkisinden mi yoksa, çarpmadan mı kaynaklı olduğu net değil.

Acil Durumlar Bakanlığı, 20 bin kişinin harekete geçirildiğini belirtirken, üç uçak ve helikopterin de bölgeyi teftiş etmek için gönderildiğini belirtti. Bölgedeki tüm okullar ve çok sayıda kurum kapatıldı. Hava sıcaklığı eksi 18 derece.  Yetkililer, vatandaşları paniğe kapılmamaya çağırdı.

Bölgede tahliye durumu yaşanmazken, yetkililer radyoaktivite düzeyinin normal olduğunu belirtti. Rus atom enerjisi kurumu Rosatom'dan bir temsilci, bölgedeki nükleer tesislerin etkilenmediğini açıkladı.

Göktaşı komşu bölgeler ve Kazakistan'dan da görüldü.  Yaşanan panik sırasında kimi uçak kazası olduğunu sandı, kimi de dünyanın sonunun geldiğini düşündü.