Göteborg’de Ýnstagramda yayınlanan resimler olaylara neden oldu

Göteborg’de Ýnstagramda yayınlanan resimler olaylara neden oldu

Ýsveç’in Göteborg ilinde bir lisede öðrenim gören kız öðrenciler hakkında Ýnstagramda yayımlanan ırkçı ve cinsel yönden aşaðılayıcı ifadeler ve resimler ortalıðı karıştırdı. Dün sabah saatlerinden beri süren gösteri ve olaylar sırasında Polis onlarca genci gözaltına aldı.

Öðrenciler dün yazı ve resimleri Ýnstagrama yüklendiðinden şüphelendikleri 17 yaşındaki bir kızı cezalandırmak amacıyla Framtidgymnasiet’i (Geleceðin Lisesi) basmaya kalkınca Polis müdahale etti. Gençler polislere havai fişek ve taşlarla karşılık verince Polis 27 genci gözaltına aldı ve okulda öðrenime ara verildi. Bu arada resimleri yüklemekle suçlanan genç kız gözaltına alındı. Suçlamaları reddeden genç kız serbest bırakıldı ancak hakkındaki soruşturma sürüyor.

Facebook aracılıðı ile yapılan çaðrı üzerine bugün öðleden sonra saat 14.30 sularında yeniden lisenin önünde toplanan liseli gençler protestolarını sürdürdüler. Gençler daha önce polis istasyonu olarak kullanılan binayı basmak isteyince polis müdahale etti. Polis yetkililerinden Ulla Brehm gençlerin bazı binaların ve arabaların camlarını kırdıklarını, havai fişek attıklarını ve 20 civarında gencin gözaltına alındıðını söyledi. Saat 16.00 itibariyle olayların yatıştıðını ve gençlerin çoðunun lisenin önünden ayrıldıðını açıkladı. Expressen gazetesinde yayımlanan haberde gözaltına alınanlar arasında 13 yaşındaki bir kızın da bulunduðu bildiriliyor.

Bu arada 50 civarında öðrencinin iftira, tehdit ve saldırılara uðradıklarını belirterek suç duyurusunda bulundukları belirtildi.

Ýnstagramda yayılan aşaðılayıcı ifadeler ve resimlerin daha önce de Borås ve Ulricehamn illerinde de meydana geldiði belirtiliyor.

Göteborg’de çıkan olaylardan sonra sosyal medyanın toplumsal olaylardaki rolü de sorgulanmaya başladı. Expressen Gazetesi redaktörü Frida Boisen sosyal medyanın demokrasinin gelişmesine çok deðerli katkılarda bulunduðu gibi, kısa zamanda kaos ve negatif gelişmelere yol açabileceði deðerlendirmesinde bulundu. Ailelere çocuklarının Facebook, Instagram ve Twitter kullanımlarını denetlemeleri çaðrısında bulundu.