Guetemala halkı ‘yolsuz’ başkanın istifasında ısrarlı

Orta Amerika ülkesi Guetemala’da vergi yolsuzluğuna bulaşan Devlet Başkanı’na yönelik gösteriler devam ediyor.

Orta Amerika ülkesi Guetemala’da vergi yolsuzluğuna bulaşan Devlet Başkanı’na yönelik gösteriler devam ediyor.

Nüfusunun önemli bir kısmını yerlilerin oluşturduğu Guetemala’da halkın Devlet Başkanı’nın da karıştığı yolsuzluk skandallarına tepkisi yükseliyor. Son günlerde sokaklara çıkan on binlerce kişi başkan Otto Perez Molina’nın istifasını istiyor.

Sağ partilerin ittifakıyla 2011 yılında devlet başkanlığına seçilen Otto Perez Molina ve yardımcıları, ‘la Linea’ adı verilen ve gümrük vergilerinde yolsuzluk yapan bir mafya örgütünü kurmakla suçlanıyorlar. Molina’nın yardımcısı Roxana Baldetti, Mayıs ayında istifa etmek zorunda kalmış ve sonrasında tutuklanarak cezaevine konmuştu. Ancak görev süresi 2016 yılı başında bitecek olan Molina, hakkındaki birçok kanıta rağmen istifa etmemekte direniyor.

YERLİLER VE KATOLİK KİLİSESİ EYLEMLERİ DESTEKLİYOR

Molina’ya karşı aylar önce başlayan ve hafta sonunda büyük gösterilerle devam eden halk muhalefeti ise ısrarlı. Ülke nüfusunun yüzde 40’ını oluşturan yerli halk temsilciler, Katolik Kilisesi ve üniversitelerin destek verdiği eylemlerde, Molina’nın istifa etmesi ve yargılanması isteniyor.

1992 yılında Nobel Barış Ödülü sahibi Rigoberta Menchú de eylemcilere destek verirken, Devlet Başkanı’nın ‘ülkeye ve demokrasiye zarar verdiğini’ vurguladı.

SES KAYITLARIYLA SUÇU SABİTLENDİ

Otto Perez Molina, La Linea adlı yolsuzluk örgütüne dahil olmadığını iddia ederken, geçtiğimiz günlerde savcılık tarafından yayınlanan ses kayıtları gündeme gelmişti. Ses kaydında, Molina’nın ‘La Linea’nın çıkarlarına ters’ olarak gördüğü bir üst düzey devlet görevlisinin görevinden alınmasını istediği ortaya çıkmıştı.

La Linea adlı suç örgütünden yargılanan Devlet Başkan Yardımcısı Roxana Baldetti’nin de aralarında olduğu 158 kişi sorgulandı. Baldetti ile beraber 27 kişi tutuklanırken, gümrük vergilerindeki yolsuzluğa birçok üst düzey memurun dahil olduğu ortaya çıkmıştı.

15 milyon nüfuslu Guetemala’da 1960-1996 yılları arasındaki iç savaş sırasında 200 bin kadar Maya yerlisi katledilmişti. Orta Amerika’nın en büyük ekonomisi olan Guetemala, kişi başına 9 bin dolarlık milli gelire sahip. Ancak birçok Avrupa ülkesi Guetemala’yı vergi sistemindeki ‘aksaklıklar’ nedeniyle ‘vergi cenneti’ olarak kabul ediyor.