Güney Afrika'da 30'u aşkın maden işçisi katledildi

Güney Afrika'da 30'u aşkın maden işçisi katledildi

Güney Afrika’nın kuzey batısındaki Markina’daki Lonmin platin madenindeki greve saldıran polis 36 kişiyi katletti.

Polis Bakanı Nathi Mthethwa, “Çok sayıda kişi yaralandı ve ölü sayısı giderek artıyor” dedi. Maden Ýşçileri Sendikası NUM’a göre 36 kişi öldü.

Resmi açıklamalara göre polis sadece gaz bombası ve plastik mermi kullandı. SAPA basın ajansı, yerde ilk etapta 18 cenaze saydıklarını bildirdi. Reuters, zırhlı araç desteðindeki aðır silahlı polislerin tel örgülerle barikat kurarken 3 bin dolayındaki maden ocaðı çalışanı ile çatışmalar yaşandıðını duyurdu.

Başkent Johannesburg’un kuzey doðusundaki maden ocaðı Lonmin şirketi tarafından işletiliyor. Reuters tarafından yayınlanan görüntüler, zırhlı aracın arkasından çıkan bir grup madencinin polisler tarafından tarandıðını gözler önüne seriyor.

Olaylar geçen Cuma günü, yüzlerce madencinin greve gitmesiyle başladı. Küçük sendika AMCU’nun desteðini alanlarda bazıları, mevcut durumdaki ücretin üç katı, yani ayda 12 bin 500 rand (1250 euro) ücret talep ediyor. NUM ile kendisinden ayrılanların kurduðu AMCU yanlıları arasında da çatışma yaşandı. Perşembe sabahı ellerinde sopa ve demir bulunan yüzlerce kişi yeniden maden ocaðının dışında toplandı. Bir gün öncesinde, güvenlik güçleri ile maden işçileri arasındaki görüşmeler sonuç vermemişti.

Maden ocaðının bitiðindeki gecekondularda kötü koşullar altında yaşayan maden işçileri, ayda 4 bin rand (400 euro) ücret alıyor. Ýşçiler ayda 1250’ya kadar önemli ücret artışı istiyor. Ýşçilerden Thuso Masekeng geçen Çarşamba günü yaptıðı açıklamada “Biz sömürülüyoruz, ne hükümet ne de sendikalar yardımımıza gelmedi” dedi. Masekeng, “Maden şirketleri bizim çalışmamız sayesinde para kazanıyorlar ve bize neredeyse hiçbir şey vermiyorlar. Kendimize daha uygun bir yaşam sunamıyoruz. Bu sefalet ücretleri nedeniyle hayvanlar gibi yaşıyoruz” diye ekledi.