Güney Carolina’da köleliğin sembolü bayrak kaldırılacak

Güney Carolina’nın Charleston kentinde Siyahilere yönelik katliamdan sonra yeniden tartışmaya açılan ‘Konfederasyon Bayrağı’nın gönderden kaldırılmasına karar verildi.

Güney Carolina’nın Charleston kentinde Siyahilere yönelik katliamdan sonra yeniden tartışmaya açılan ‘Konfederasyon Bayrağı’nın gönderden kaldırılmasına karar verildi. Eyalet senatörlerinden 37’si bayrağın kaldırılmasını onaylarken, 3 senatör karşı oy kullandı.

Böylelikle, 1861-1865 Amerika İç Savaşı’ndan kalma ve köleliğin sembolü olarak görülen bayrak başkent Columbia’daki parlamento bahçesinden kaldırılacak. Bu bayrak, 15 yıl önce iç savaş anısına dikilen anıtın yanında dalgalanıyordu.

Afrika kökenlilerin uzun yıllardır karşı çıktığı bayrağın varlığına yönelik tepkiler 17 Haziran’da bir kilisede 9 Siyahinin katledilmesi sonrasında doruğa çıkmıştı.

Amerikan İç Savaşı'ndan (1861-1865) kalma bayrağa karşı çıkanlar, bu bayrağın o dönem köleliğin kaldırılmaması için kuzey eyaletleri ile savaşan güney eyaletlerini temsil ettiğini ve günümüzde de Siyahileri tehdit etmek için kullanıldığını savunuyor. Charleston’daki saldırıyı düzenleyen kişinin bu bayrakla verdiği birçok poz da basına yansımıştı.

Bayrağın tümüyle kaldırılmasına ilişkin bugün yapılacak üçüncü bir oylamadan sonra yerel meclisin de onayının alınması gerekecek.