Güney Kürdistan seçimleri devam ediyor

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, Federal Kürdistan Bölgesi’ndeki parlamento seçimlerine öğle itibariyle katılım oranının yüzde 31 olduğunu açıkladı.

GÜNEY KÜRDİSTAN SEÇİMLER

Seçim Komisyonu tarafından yapılan açıklamaya göre 12.00 itibariyle seçimlere katılım oranı yüzde 31 olarak gerçekleşti. 

KATILIM ORANI DÜŞTÜ

Hewlêr’de seçimlere katılım oranı yüzde 34, Süleymaniye’de yüzde 29, Duhok’ta yüzde 31 ve Halepçe’de yüzde 33 olarak kayda geçti. 

2018’de yapılan son seçimlere katılım oranı yüzde 59 olarak açıklanmıştı. 

Yerel saatle 07.00’de başlayan oy kullanma işlemi için 2 milyon 683 bin 618 bin seçmen, 100 milletvekilini seçmek üzere sandık başına çağrıldı. Kota gereği vekillerin 30’unun kadınlardan oluşması gerekiyor. 

Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Politbüro üyesi ve Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani  Süleymaniye’de oy kullandıktan sonra basına yaptığı açıklamada, seçmenleri sandık başına çağırdı. 

Talabani, "Kürdistan Bölgesi’ne en iyi hizmeti yapacak olanlara ve kendinize oy verin.  Kürdistan’ın yüzlerce sorunu var” diyerek, kendi partisine oy vermeye çağırdı. Kubat Talabani, "Umarım bu süreçte Kürt halkı kazanır. Parlamento seçimleri Kürt halkına hizmet içindir” diye ekledi. 

YNK: KDP'LİLER DUHOK'TA BASKI UYGULUYOR

YNK Duhok Seçim Bölgesi Sorumlusu Hecî Silêvaney ise oy verme merkezlerinin önünde toplanan bazı KDP'li grupların halkı durdurup baskıyla yönlendirmeye çalıştığı tepkisinde bulundu. Silêvaney, "Özellikle KDP’liler halka zorbalık yapıyor. Kendilerine oy verilmesi için baskı uyguluyorlar. Bunun dışında ciddi bir sorun yok" dedi.

AHMED: SONUÇLAR 24 SAAT İÇİNDE AÇIKLANACAK

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Başkanı Hakim Omer Ahmed, "Saat 18.00'de sandıkların kapanmasının ardından sonuçlar elektronik ortamda Bağdat'taki komisyonun merkezine gönderilecek. Sonuçları 24 saat içinde açıklanması gerekiyor" dedi.

BM SEÇİMLERİ İZLEDİ

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı ve Irak Yardım Misyonu (UNAMI) Başkanı Dr. Muhamed El Hasan, Kürdistan Bölgesi parlamento seçimlerinde oy verme sürecinin gidişatını görmek üzere bugün bir dizi oy verme merkezini ziyaret etti.

UNAMI’nin X hesabındaki paylaşıma göre BM Genel Sekreterinin siyasi ilişkiler ve seçim yardımından sorumlu özel temsilcisi Claudio Cordone, oy verme merkezlerini ziyaret etmek üzere Süleymaniye’de temaslarda bulundu. Cordone, şehre varışında Süleymaniye Valisi Heval Ebubekir ile bir araya geldi. Cordone, başta seçim ve güvenlik kurumları olmak üzere yetkilileri ve seçmenleri oy verme işlemlerinin “barışçıl ve sorunsuz bir şekilde yürütülmesinden dolayı” tebrik etti.