Guterres: İnsanlık cehennemin kapılarını açtı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, insanlığın fosil yakıtlara bağımlılığı ile “cehennemin kapılarını açtığını” belirtti.

BM Genel Kurulu’nda iklim hedeflerinin ele alındığı zirvede konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, küresel ısınmanın sorumlusu sera gazı emisyonlarındaki artışın devam etmesinin bu yıl “korkunç sıcaklıklara” ve “tarihi yangınlara” yol açtığını belirtti.

Guterres, "İnsanlık cehennemin kapılarını açtı. Korkunç sıcaklığın korkunç etkileri var; perişan haldeki çiftçiler, mahsullerinin sel nedeniyle yok olduğunu görüyor, bunaltıcı sıcaklıklar hastalıklara neden oluyor ve tarihi yangınlar şiddetlenirken binlerce kişi korku içinde kaçıyor” şeklinde konuştu.

Gezegenin en büyük iki kirleteni ABD ve Çin’in katılmadığı bu zirve, Birleşik Krallık’ın da iklim değişikliklerine ilişkin bazı taahhütlerini frenlemesiyle gölgelendi.

BM Genel Sekreteri, "küresel sıcaklıklardaki artışı 1,5°C ile sınırlamak için" çok geç olmadığını belirtirken, “Gelecek yazılı değildir; onu yazmak siz liderlerin elindedir” dedi.

Guterres, "Hala herkes için temiz hava, yeşil iş birimleri ve temiz, uygun fiyatlı enerjinin olduğu bir dünya inşa edebiliriz" diye ekledi.

BM’nin önerdiği İklim Dayanışma Paktı, fosil yakıtlardan en fazla yararlanan büyük emisyon sahiplerine, emisyonlarını azaltma çabalarını hızlandırmaları ve zengin ülkeleri de gelişmekte olan ekonomileri bu konuda desteklemeleri yönünde çağrıda bulunuyor.