Halep'te 'hakimiyet savaşı' sürüyor

Halep'te 'hakimiyet savaşı' sürüyor

Suriye’nin ikinci büyük kenti Halep’te Batı destekli Özgür Suriye Ordusu bir çok mahallenin kontrolünü ele geçirirken, kentin büyük bölümü halen rejimin denetiminde. 600 bin dolayında Kürdün yaşadıðı iki mahalle, yakından gelen bomba seslerine raðmen sakin durumda ancak hayat koşulları zor.

Suriye rejimi son günlerde Halep’teki saldırılarını şiddetlendirdi. Şam’da üst düzey yetkililerin öldürüldüðü saldırı ardından, silahlı grupları geri püskürten rejim Halep’te de yoðun bombardımanlarda bulunuyor.

Ölüm haberleri her gün gelse de ölü sayısı konusunda rakamlar yeterince güven vermiyor. Londra merkezli Suriye Ýnsan Hakları Gözlemevi, Mart 2011’den bu yana 20 binden fazla kişinin öldüðünü iddia ederken, BM yüzbinlerce kişinin göç ettiðini açıklıyor.

ÝKÝ MAHALLE KÜRTLERÝN DENETÝMÝNDE

Halep’te Salı gecesinden bugün sabaha kadar Şikeyf mahallesi yoðun bir şekilde bombalandı. Aðır silahların kullanıldıðı saldırıda ölü veya yaralı sayısı hakkında bilgi alınamadı. Bu mahalle, Kürt mahallesi Şêx Maqsud’un yanında bulunuyor. Şex Maqsud ve Eşrefiye mahallelerinin denetimi Kürtlerde. Bu iki mahallede ordu birlikleri yok. Güvenliði Halk Savunma Birlikleri saðlıyor.

BÝR ÇOK MAHALLEYÝ ÖZGÜR SURÝYE ORDUSU ELE GEÇÝRDÝ

Halep merkeze baðlı bir kilometre kadar mesafedeki Selahaddin mahallesi ile Haydariye, Şêx Halid, Henedan, Ezaz gibi bir mahalle ise Özgür Suriye Ordusunun denetimine girmiş bulunuyor. Devlet güçleri bu mahalleleri almak için büyük bir saldırı düzenledi ancak başarılı olmadı. Daha kapsamlı bir saldırı hazırlıðı yapıldıðı da gelen bilgiler arasında. Halep’in yüzde 60’ının halen Esad rejiminin kontrolünde olduðu belirtiliyor.

REJÝMÝN KORUCUBAŞISI ÖLDÜRÜLDÜ

Kentte rejime baðlı etkili bir paramiliter eleman olan Zino Beri isimli kişinin, bazı rejim yanlıları ile birlikte Özgür Suriye Ordusu tarafından esir alındıktan sonra öldürüldüðü bildirildi. Beri’nin Suriye savaşı öncesi halk üzerinde uyguladıðı zulmü ile tanındıðı belirtiliyor.

KENTTE HAYAT KOŞULLARI AÐIRLAŞIYOR

Bu arada çatışmaların şiddetlenmesi ile birlikte sivil halkın yaşam koşulları da aðırlaştı. Kentin genelinde halen elektrik, su, gıda, ulaşım ve iletişim sorunları yaşanıyor. Saðlıða erişim konusunda da aðır sorunlar var.

Benzer sorunlar Kürt mahallelerinde de yaşanıyor. Ancak Halk Meclislerinin çalışmaları sonucu şimdilik “un” sorununun giderildiði öðrenildi. Kürt mahallesinde göç yaşanmazken, daha önce çatışmalı diðer alanlarda yaşayan bazı Kürt aileler Şex Meqsud ve Eşrefiye’ye göç etmişlerdi.

ULAŞIM VE YAKIT FÝYATLARI FIRLADI

Kentte ayrıca yakıt sorunları da halen devam ediyor. Elektrikler günde 10 saate varan kesintiler yaşıyor. Daha önce 50 lira olan benzinin fiyatı, çatışmalardan sonra 250 liraya fırladı. Ulaşım da yine aynı şekilde zorlukla yapılıyor. Taksilerin in-bin ücreti 50 lira iken bugün 150 liraya kadar çıktı.