Halep’te karmaşık durum: Herkes herkesle savaşıyor

Halep’te karmaşık durum: Herkes herkesle savaşıyor

Suriye'nin ikinci büyük kenti olan Halep’te rejim güçleri, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve El Kaide çeteleri arasındaki çatışmalar devam ediyor.  Kent enkaza dönmüş durumda. Bazı yerlerde El-Kaide ile ÖSO çatışırken, rejim güçleri bir ilçenin kontrolünü ele geçirdi.

Suriye’nin Halep Kentindeki Rejim Güçleri, Özgür Suriye Ordusu ve  El Kaide'ye bağlı Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) arasındaki çatışmalar devam ediyor. ÖSO ile IŞİD silahlı grupları arasında kentin kuzeyinde baş gösteren çatışmalar tüm şiddetiyle sürüyor. Bu bölgedeki kontrol noktalarının ÖSO’ya ait silahlı grupların eline geçtiği bildiriliyor. Kentin doğusunda bulunan Sifirê ilçesinin kontrolü ise Esat’a bağlı rejim güçlerinin eline geçti.

IŞİD silahlı grupları geçtiğimiz günlerde ÖSO’nun denetiminde bulunan alanlara yönelik geliştirdiği saldırıların sonucunda birçok bölgeyi ele geçirmişti. Bölgeden alınan bilgilere göre ÖSO’ya ait birçok silahlı grup El Kaide'ye katıldı.

ÖSO komutanlığından alınan bilgilere göre saldırıları bizzat IŞİD emiri yönetiyor. Bölgeden alınan bilgilere göre kentin batısındaki bazı bölgeler El Kaide birliklerinin eline geçti.   ÖSO’ya ait depoları da yağmaladığı belirtilen El Kaide bağlantılı silahlı gruplarının halka kendilerine yardım etmeleri için baskı uyguladığı yönünde bilgiler geliyor.  

Dewar El Cendul ile Kastilo arasında kalan bölgede de  ÖSO İle El Kaideli gruplar arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.   Halep Askeri Meclisine bağlı 10. Tugay ile ÖSO’ya bağlı onlarca tabur Kastilo bölgesindeki El Kaide birliklerine yönelik operasyon düzenledi 

Bu arada Kürt mahalleri sürekli de el değiştiren bu bölgeler arasında kalıyor.  Irak Şam İslam Devleti grupları,  Dewar El Cendûl bölgesini ele geçirdikten sonra Kürt mahallerine giden yolları kontrol altına aldı. Mevcut durumda Şeyh Maksut (Şêx Meqsûd) ve Eşrefiye mahallelerindeki Kürtler ihtiyaçlarını Benizêd ve Seken Şebabi mahallerinden sağlamak zorunda kalıyorlar. Bu mahallerin de El Kaideli grupların eline geçmesi halinde Kürt mahalleleri, kuşatılmış olacak. YPG mahallerin güvenliği için hazırlıklarını artırdı.

Diğer yandan Esat’a bağlı rejim güçleri de Halep’in batısında bulunan Sifirê kasabasının kontrolünü ele geçirdi. Rejim güçlerinin kentin doğusunda geniş operasyonlar başlattığı bildiriliyor. Silahlı grupların bu bölgeden geri çekildikleri haberleri alınıyor.