Halid Meşal 45 yıl sonra kendi topraklarında

Halid Meşal 45 yıl sonra kendi topraklarında

Hamas’ın sürgüne gönderilen lideri Halid Meşal, 45 yıl aradan sonra kendi topraklarına, Filistin’e döndü. Meşal, Gazze’ye iner inmez önce secde etti.

Hamas'ın siyasi lideri Halid Meşal'i, Gazze'ye Mısır üzerinden Refah sınır kapısından giriş yaptı. Meşal burada, Hamas yönetiminin Başbakanı Ýsmail Haniye’nin de bulunduðu binlerce kişi tarafından karşılandı. Halid Meşal, 11 yaşında çıktıðı Filistin topraklarına 45 yıl sonra ilk kez ayak basmasında önce secde etti. Ardından Gazze kenti merkezine doðru hareket eden Halid Meşal’ın Hamas kurucuşu Şeyh Ahmed Yasin ile geçtiðimiz ay Ýsrail tarafından öldürülen Hamas komutanı Ahmed Cabari’nin evini ziyaret etmesi bekleniyor.

Halid Meşal, Filistin topraklarına geri dönüşünü ‘üçüncü doðuş’ olarak tanımladı. Dönüşüyle ilgili yaptıðı yazılı açıklamada Meşal, “Bu anı üçüncü doðuşun olarak görüyorum ve Allah’a dördüncü doðuş anımın tüm Filistin’in kurtuluş olması için dua ediyorum” dedi.

Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri ise yaptıðı açıklamada, Meşal’ın ziyaretini “Ýşgale karşı direniş zaferinin bir meyvesi” olarak tanımladı.

Meşal’ın 3 gün sürecek olan gezisinin sonunda, cumartesi günü Gazze kentinde dev bir gösterinin yapılması planlanıyor.

Batı Şeria’dan 1967 yılında sürgün edilen 56 yaşındaki Halid Meşal, Kuveyt ve Ürdün’ün ardından 1999’dan itibaren Suriye’nin başkenti Şam’da yaşamaya başladı. Suriye’de geçtiðimiz yıl başlayan ayaklanma nedeniyle Katar’a taşınan Meşal’ın Gazze’ye gelişi Hamas tarafından Ýsrail’le yaşanan son savaşın bitimini simgeleyen zafer olarak tanımlanıyor.