Hama’da ‘86 kişi öldürüldü’ iddiası

Hama’da ‘86 kişi öldürüldü’ iddiası

Suriye Ulusal Konseyi, Hama kentine baðlı iki köye saldıran hükümet yanlısı güçlerin katliam yapılarak en az 86 kişinin öldürüldüðünü söyledi. Şam yönetimi ise iddiayı yalanladı, ancak askerler ile ‘terörist’ gruplar arasında yaşanan çatışma ardından köylerde cesetler bulunduðunu bildirdi.

Suriye Ulusal Konseyi'nden bir sözcü, Hama kentine baðlı Kubeyr ve Marzaf köylerine yönelik hükümet güçlerinde düzenlenen saldırıda en az 86 kişinin öldürüldüðünü ileri sürdü. Saldırıda ölenler arasında 20'den fazla çocuðun ve 20 kadının olduðunu iddia edilirken, ölümlerin çoðunun ‘Şabiha’ adlı Şam yönetim yanlısı milisler tarafından gerçekleştirildiði belirtildi. Söz konusu milislerin birçok kişiyi bıçaklarla öldürerek, bazı evleri de ateşe verdikleri belirtildi. Yerel Koordinasyon Komiteleri ise Kubeyr’de 35’i aynı aileden, 78 kişinin öldürüldüðünü söyledi.

Suriyeli yetkililer katliam iddialarını ‘tamamen sahte’ iddialar olarak tanımlayıp reddetti. Suriye devlet televizyonu, vatandaşların şikayetleri üzerine güvenlik güçlerinin Kubeyr köyünde silahlı bir ‘terörist’ grubun bulunduðu alana operasyon düzenlediðini belirterek, askerlerin el ve ayakları baðlı halde öldürülmüş 2 kadın ile birkaç çocuðun cesediyle karşılaştıklarını bildirdi. Hükümet tarafından konuya ilişkin devlet televizyonu üzerinden yapılan açıklamada, “terörist bir grup iðrenç bir suç işlemiştir” denildi.

Katliam haberi baðımsız kaynaklarca henüz doðrulanmazken, Hula’da iki hafta önce yaşanan, katliamla benzerlik taşıması olayın doðru olabileceði endişelerini arttırdı. BM’nin Şam yönetimini sorumlu tuttuðu Hula’da gerçekleşen katliamda çoðu kadın ve çocuk 108 kişi katledilmişti.

Ýngiltere merkezli Suriye Ýnsan Hakları Gözlemevi, Suriye’de bulunan BM gözlemcilerini ölümlerin yaşandıðı köylere giderek inceleme yapma çaðrısında bulundu. Suriye’de, Nisan ayında kabul edilen BM özel temsilcisi Kofi Annan'ın barış planı çerçevesinde, tarafların uymadıðı ateşkesi denetlemek üzere 297 gözlemci bulunuyor.