Hamaney'den 'Güvenlik Konseyi diktatörlüðü'ne tepki

Hamaney'den 'Güvenlik Konseyi diktatörlüðü'ne tepki

Ýran’da bugün 120 ülkenin yer aldıðı 16. Baðlantısızlar Zirvesi’nde konuşan Ýran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, BM Güvenlik Konseyi “diktatörlüðüne” tepki gösterirken, ülkesinin asla atom silahı elde etme arayışında olmadıðını savundu.

120 ülkeden oluşan Baðlantısızlar Hareketi, Ýran’ın başkenti Tahran’da toplandı. Zirvenin açılışı 29 devlet ve hükümet başkanının katılımı ile yapıldı. Zirveyle birlikte Baðlantısızlar Hareketi’nin başkanlıðı üç yıl boyunca Ýran’a geçecek. Ýran’ın zirveyi Batılılara karşı diplomatik bir başarı olarak deðerlendiriyor.

Soðuk Savaş dönemine ait olan örgütü, başta ABD olmak üzere büyük güçlere karşı yeniden canlandırmayı uman Ýran’ın zirvede Batılıların tek taraflı olarak yaptırımları ile bu ülkelerdeki insan hakları ihlallerinin kınanması bekleniyor.

Zirvede ayrıca geleneksel gündemler var: BM güvenlik konseyinin demokratikleştirilerek büyük güçlerin etkisinin azaltılması, üye ülkelerin içişlerine karışılmasının reddedilmesi (özelliklede Suriye savaşı çerçevesinde), bir Filistin devletinin kurulmasının desteklenmesi ve nükleer silahsızlanma çaðrısı.

BM Genel Sekreteri Ban ki-moon’un da katıldıðı zirvenin açılışında bir konuşma yapan Ýran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, “BM Güvenlik Konseyi’nin açık bir diktatörlük olan mantıksız, haksız ve tamamen antidemokratik bir yapısı var” dedi.

Hamaney, “Ýran’ın asla atom bombası elde etme çalışmayacak” iddiasında bulunurken, Ýran’ın “barışçıl amaçlarla” nükleer enerjiyi kullanma hakkından da asla vazgeçmeyeceðinin altını çizdi.

Dini lider, “Dünya ticaret odası da bazı Batılı ülkelerin diktatörlüðünün kontrolünde” diye ekledi ve Ýran’a yönelik yaptırımların nükleer programın sürdürülmesindeki kararlılıðı ve niyeti güçlendirmekten başka işe yaramayacaðını savundu.