Hamas’tan Gazze’de gövde gösterisi

Hamas’tan Gazze’de gövde gösterisi

Filistin’in Gazze Şeridi’nde kontrolü elinde bulunduran Hamas 25. Kuruluş yıldönümü ile Ýsrail’e karşı 1987 Aralık ayında başlayan ilk intifadayı kutluyor. Kutlamanın yapıldıðı miting alanında 200 binden fazla kişi toplanmış durumda.

Gazze'nin batısındaki el Katiba tesislerinde düzenlenen mitingde 45 yıl aradan sonra Gazze Şeridi'ni ilk kez ziyaret eden Hamas'ın siyasi lideri Halid Meşal konuşma yapacak. Meşal’ın konuşmasında Hamas’ın Arap dünyasında yükselen kabulü ve rakibi El Fetih ile uzlaşma üzerinde durması bekleniyor.

Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri, “Meşal’ın konuşması Hamas hareketinin gelecekteki öncelikleri ve özellikle uzlaşmanın (El Fetih ile) hayata geçirilmesi içerikte olacak” dedi.

Gözlemciler, miting ile geçen 25 yıl ardından, Hamas'ın artık kabul edilmesi gereken bir güç olduðu mesajının verilmek istendiðini söylüyor.

Gazze'deki mitingin ortasında Hamas militanlarınca geçen ay Kudüs ve Tel Aviv'e atılan roketlerden birinin dev boyutlardaki maketi yer alıyor. Roket maketinin üzerinde "Made in Gaza" yazısı görülüyor. Mitingin yapıldıðı alan yakınındaki tüm binalar ile alana giden tüm yollarda Hamas’ın askeri kanadı Ýzzeddin El Kasım Tugayları’nca önlemler alınmış durumda.

Ýsrail basını aðırlıkta mitingi görmezden gelirken, Gazze’deki El Fetih temsilcileri de 2007 yılında yaşanan iç çatışmadan sonra ilk kez Hamas mitingine katılmaları bekleniyor.

Ýsrail ile Gazze'deki Filistinli örgütler arasında 8 gün boyunca süren çatışmalarda 170 dolayında Filistinli ve 6 Ýsrailli ölmüştü. Hamas, bugünkü açıkhava toplantısını, zafer mitingi olarak niteliyor.