Handelsblatt: Almanya’ya 750 bin iltica başvurusu bekleniyor

Avrupa Birliği’ne (AB) yapılan iltica başvurularında başı çeken Almanya’ya bu yılın sonuna kadar gelecek mültecilerin sayısının beklenenin çok çok üstünde olacağı düşünülüyor.

Avrupa Birliği’ne (AB) yapılan iltica başvurularında başı çeken Almanya’ya bu yılın sonuna kadar gelecek mültecilerin sayısının beklenenin çok çok üstünde olacağı düşünülüyor.

Haziran sonuna kadar 200 bini aşkın iltica başvurusunun yapıldığı Almanya’da yıl sonuna kadarki mülteci beklentisinin 650 bine kadar çıkacağı iddia edildi. Handelsblatt gazetesinin ‘hükümet çevrelerine’ dayandırdığı haberinde, daha önce 450 bin olarak duyurulan tahminlerin 650 bin ile 750 bine kadar yükseltilebileceği savunuldu.

Gazete, iltica başvurularına yönelik yeni tahminlerin Çarşamba günü (yarın) Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere tarafından duyurulacağı bilgisini de verdi.

Öte yandan Pazar günü Başbakan Angela Merkel,  Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yaptığı çağrıda, iltica prosedürlerinin birbirine uyumlu hale getirilmesini istemişti. Merkel, ülkesinin mülteci akınına karşı hazırlıklı olduğunu savunmuştu.

Ancak Merkel’in sözlerine rağmen birçok kentte mülteciler için sağlıklı lojman bulunamıyor ve eski okullar ile askeri garnizonların mülteci yurtlarına dönüştürülmesi çalışmaları devam ediyor.

CSU ‘SORUNU YERİNDE ÇÖZMEK’ İSTİYOR

Mültecilere ilişkin sert tutumuyla bilinen iktidarın küçük ortağı Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) üyesi Kalkınma Bakanı Gerd Müller ise, savaşların olduğu ülkelere komşu devletlere yardım edilmesinden yana. Müller, AB’nin Suriye’ye komşu ülkelerdeki mültecilere harcanmak üzere en az 10 milyar euroluk bir fon oluşturmasını istedi.

Müller, İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki ‘en büyük mülteci krizinin’ yaşandığını savunurken, kalkınma politikası dahilinde bir ‘seferberlik’ ilan edilmesi çağrısı yaptı.

Brüksel’deki AB çevreleri ise, Müller’in önerisinin son haftalarda görüşüldüğünü ve konuya ilişkin teknik ve hukuki detayların tartışıldığını bildiriliyorlar. AB Komisyonu’nun bir sözcüsünün verdiği bilgilere göre, dün mülteciler için Suriye’de ve komşu ülkelerde kullanılmak üzere 3,7 milyar euro serbest bırakıldı.

ROTH: MÜLLER MANEVRA YAPIYOR

Ancak Alman Kalkınma Bakanı’nın mülteci sorununun ‘yerinde çözümü’ için savaşların olduğu ülkeler ile komşu devletlere yardım yapılması fikri birçok çevreden tepki görüyor. Yeşiller Partisi üyesi Claudia Roth, Müller’in önerisinin ‘saptırma manevrası’ olduğunu söyledi.

CSU’lu bakanın önerdiği kalkınma yardımlarının AB’nin var olan fonlarından çekileceğini kaydeden Roth, yeni bir taze para akışının söz konusu olmayacağının altını çizdi. Roth, böylelikle birliğin önceden belirlenen kalkınma projelerinin aksayacağı uyarısı da yaptı.