Hartum’da ordu karargahına saldırı, şiddetli çatışmalar var

Sudan’ın başkenti Hartum’da ordu karargahı gün içinde ikinci kez saldırıya uğradı. Şiddetli çatışmaların yaşandığı bildiriliyor.

Görgü tanıklarının AFP'ye verdiği bilgilere göre, çatışmalar karargah çevresinde yaşanıyor. 350 km daha güneydeki El Ubeyd kasabasında da çatışmalar var.

15 Nisan'dan bu yana General Abdülfettah El Burhan'a bağlı ordu ile General Muhamed Hamdan Daglo'nun Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki savaş ülkeyi kasıp kavuruyor.

Çatışmalar Cumartesi gününden bu yana şiddetlendi ve başkentin merkezindeki birçok önemli binada yangın çıkmasına neden oldu.

Sosyal ağlarda Greater Nile Petroleum Oil Company'nin de bulunduğu binalar, anıtlar ve kulelerin alevler arasında kaldığı görüntüler yayınlandı.

Armed Conflict Location & Event Data Project (Acled) isimli sivil toplum örgütünün tahminlerine göre 15 Niasn’dan bu yana yaklaşık 7 bin 500 kişi hayatını kaybetti.

Savaş beş milyondan fazla insanı yerinden ederken, bunların 2,8 milyonu Hartum'un mahallelerinde aralıksız devam eden hava saldırıları, topçu ateşi ve sokak çatışmalarından kaçtı.

Şehirde kalan milyonlarca insan pazar gününe yeniden çatışmalar ve bomba sesleri ile uyandı.

Birleşmiş Milletler'e göre geçen hafta başkentin Mayo bölgesindeki bir pazara düzenlenen hava saldırısında 50'den fazla kişi öldürüldü.

Şiddet olayları Hartum ve Darfur'un batı bölgesinde yoğunlaştı ve HDK’nin hedefli saldırıları Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından yeni bir soruşturma başlatılmasına neden oldu. 

Kuzey Kordofan eyaletinin başkenti El Ubeyd'de de çatışmalar yaşandı. Görgü tanıkları ordu ile paramiliter güçler arasında karşılıklı ateş açıldığını bildirdi.