Hawaii adasındaki Mars simülasyonu 28 Ağustos’ta başlıyor

Hawaii adasındaki Mars simülasyon istasyonunda deney amaçlı olarak 1 yaşayacak olan fizikçi ve astronotlar için geri sayım başladı.

Hawaii adasındaki Mars simülasyon istasyonunda deney amaçlı olarak 1 yaşayacak olan fizikçi ve astronotlar için geri sayım başladı.

NTV televizyonunda yer alan habere göre, Alman fizikçi Christiane Heinicke ile birlikte 5 diğer katılımcı bir yıl boyunca simüle edilen bir Mars istasyonunda yaşayacak. 28 Ağustos’da başlayacak olan deneme kapsamında, uzaya uygun şekilde kıyafetler giyilecek.

Hawaii adasındaki Mauna Loa volkanı eteklerinde bulunan ve NASA tarafından kurulan alanda yapılacak deneye ‘Hawaii Space Exploration Analog and Simulation’ (HI-SEAS) adı verildi. Projeye NASA’nın yanı sıra Hawaii Üniversitesi de katkı sunuyor.

Deney kapsamında fizikçi ve astronotlar simüle Mars istasyonu içinde dünyadan kopuk bir şekilde yaşayacaklar. Bu kişiler, Mars istasyonundan geçici olarak çıktıklarında dahi üzerlerinde sadece uzay kıyafetleri olacak.

Hawaii’deki Mars istasyonundaki uzay aracı içinde geçtiğimiz yıl da 6 kişi 8 ay boyunca yaşamıştı. Bu deneyler ile 2025 ya da 2030 yılından önce gerçekleşmesi mümkün olmayan Mars’a insan gönderme projesinden önce, kızıl gezegende yaşamanın ve psikolojik etkilerinin de görülmesi hedefleniyor.