Hawaii’de yangınların bilançosu ikiye ya da üçe katlanabilir

ABD’nin Hawaii adalarında çıkan yangınlarda ölü sayısı en az 99 oldu. Vali, bilançonun iki ya da üçe katlanabileceğini belirtti.

Hawaii takımadaları valisi Josh Green, CNN’de yaptığı açıklamada “Önümüzdeki on gün içinde bu sayı ikiye katlanabilir” dedi.

Hawaii’de çıkan yangınlar ABD’de son yüzyılın en ölümcül yangınları olarak kayda geçti.  21’inci yüzyılda dünyada ise 2009 yılında Avustralya’da sadece orman yangınlarında 180 ve 2018 yılında Yunanistan’da 100’ü aşkın ölümle benzer bir tablo yaşanmıştı.

Vali arama çalışmalarının on gün süreceğini belirtirken, günde 10 ila 20 cenaze bulmayı bekledikleri konusunda uyardı.

Valiye göre, şimdiye kadar bulunan cesetlerin çoğu, onlarca sakinin kendilerini alevlerden kaçmak için attığı kıyı cephesinde veya okyanusta bulundu.

Josh Green, "İklim değişikliği koşulları ve aynı anda yaşanan trajedi karşısında bunalmış durumdayız" dedi.

Yetkililere göre, ABD’ye bir eyalet olarak bağlanmadan önce Hawaii Krallığı'nın eski başkenti olan 12.000 nüfuslu bu tarihi Lahaina kentinde, yangın o kadar şiddetliydi ki metali eritti.

Vali Green, hala 1.300 kayıp kişiyi tespit etmekte olduklarını belirtti. Maui'de iletişim yavaş yavaş düzeldikçe ve bölge sakinleri yakınlarını buldukça bu sayının düştüğü belirtiliyor.

ABD Başkanı Joe Biden da Hawaii'ye gitmeyi düşündüğünü açıkladı. Yeniden inşa uzun zaman alacak. Yalnızca Lahaina yangınının maliyetinin federal yetkililer tarafından 5,52 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.