Hawaii’deki yangınlarda en az 89 ölü

ABD’nin Hawaii eyaletinde meydana gelen orman yangınlarında hayatını kaybedenlerin sayısı en az 89’a çıkarken, yetkililerin takımada tarihinin yakın tarihinin en ciddi felaketlerinden birini yönetim şekli tepkiye neden oldu.

Hawaii eyaleti valisi yaptığı açıklamada yangınlarda hayatını kaybedenlerin sayısının 89’a çıktığını bildirdi.

Bilançonun daha da ağırlaşması bekleniyor. Maui adasındaki Lahaina kenti neredeyse tamamen küle döndü. 13 bin nüfuslu turistik liman kentinden geriye bir şey kalmadı.

Yangından geriye kalan manzara ardından ada sakinleri dramın bu boyutlara ulaşmasını sorgulamaya başladı. Yargı da yaşananlara ilişkin bir soruşturma başlattı. Soruşturmanın hedefinde yetkililerin krizi yönetme biçimi var.

Maui, kriz sırasında çok sayıda elektrik kesintisi yaşadı. 911 acil durum numarası adanın bazı bölgelerinde çalışmazken, yangın alarmı sirenleri devreye girmedi.

Yangınların yol açtığı ölümlerin sayısı, Hawaii adasında 61 kişinin ölümüne neden olan 1960 tsunamisinden daha ağır bir sonuç yarattı.

Hawaii, muhtemelen ölülerini saymayı bitirmedi. Maui adasında arama çalışmaları, köpekler eşliğinde devam ediyor.

Doğal afetlere müdahaleden sorumlu federal kuruma (Fema) göre, çoğu konut olan yaklaşık 2 bin 200 bina yıkıldı veya hasar gördü.

Yalnızca Lahaina’daki yangın için, yeniden inşa maliyetinin 5,52 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.